Cimet pletenice

Merkam cimet već par dana na kuhinjskoj polici, a i džem od kajsije mi maše iz frižidera. :)

Sve nekako sluti da je došlo vreme da se opet zavrnu rukavi i spremi ovoga puta nešto slatko, nešto mirisno i meko.

 

A i duže vreme usled obaveza ne stižem da zakoračim u kuhinju i prepustim se toj vrsti čarolije koja me posebno ispunjava... Danas ugrabih nešto vremena za sebe i testo. :)

 

Ipak sa testom najviše i volim da radim. :)

 

Tu su se našli i lešnici koji su i te kako doprineli celoj situaciji, pa je bilo pitanje samo koji oblik testa sačiniti.

 

Praviću pletenice! :)

Primamljive su, lepe, a sa ovim limunovim sokom u testu pun pogodak.

 

Na fotografijama možete videti dve vrste pletenica.

Prva fotografija je zapravo preostalo testo na kraju koje je iskorišćeno definitivno na pravi način. :)

Videćete o čemu je reč u daljem tekstu.

 

Potrebni sastojci:

  • 200ml mlakog mleka + 1 kašika (za premaz)
  • 1 + 1/2 kesica suvog kvasca
  • na vrh kašičice soli
  • 80gr otopljenog putera
  • 3 kašike soka od limuna
  • 3 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika šećera + 1 kašičica (za kvasac)
  • 200ml mlake vode + 2 kašike (za premaz)
  • 1kg brašna tip 400 meko
  • 1 kašika ulja
  • 350gr džema od kajsije
  • 150gr mlevenih lešnika
  • 1 puna kašičica cimeta
  • 1 kesica karamel šećera

U mlako mleko dodamo najpre suvi kvasac i kašičicu šećera, promešamo i ostavimo 5-7 minuta da kvasac krene da radi.

 

Za to vreme u vanglicu stavljamo 2 jaja, so, šećer, vanilin šećer, otopljeni puter, limunov sok i deo od ukupne količine brašna (oko 300gr).

Potom lagano dodajemo nadošli kvasac, brašno i mlaku vodu.

Postepeno sve. Testo ne voli žurbu. :)

 

Mešamo prvo kašikom, a kako krene da postaje gušće i da poprima oblik testa nastavljamo rukama da mesimo.

Dobro obradimo testo da bude kompaktno.

Na prvi pogled se može učiniti da je malo tvrđe i da će teže narastati zbog šećera i jaja, ali ne brinite.

Tako umešeno testo premažemo kašikom ulja i to će ga dodatno omekšati.

 

Prekrivamo vanglicu folijom i krpom i ostavljamo na sobnoj temperaturi da narasta 1h i 15 minuta.

Da je stajalo na toplom, verujem da bi bilo potrebno manje vremena, ali s obzirom da vreme radijatora izmiče usled dolaska proleća, a na terasi je još uvek varljivo, sobna temperatura je bila najbolje rešenje. :)

 

Nakon tog vremena, prebacujemo naše nadošlo mirisno testo na brašnom posutu radnu površinu i malo ga domesimo.

 

Zatim podelimo testo na više jednakih delova. Ja sam podelila na 9.

Najpre sam mislila da ću praviti tri pletenice sa po tri kraka (one prave pletenice). ;)

Ali sam shvatila da kada napunimo testo filom nije baš preporučljivo spajati sva tri kraka jer će biti baš bucmaste tako da sam povezivala po dva kraka.

 

Tako dobih 4 pletenice. Ali je ostao jedan usamljeni krak koji je zapravo ispao i najlepše

(a to možete pročitati dalje u tekstu). :)

 

Kada smo podelili testo na jednake delove, svaki deo oklagijom razvučemo na kružni oblik, slobodno može biti tanje testo, tj razvucite ga da bude tanko, ali da ne puca.

 

Što se fila za punjenje tiče, ovoga puta sam odabrala džem od kajsija u koji sam dodala punu (baš punu) kašičicu cimeta. Svaki razvučeni deo testa premazujemo sa time i posipamo mlevenim lešnicima.

 

Potom urolamo nafilovano testo i malo ga rukama još izdužimo kako bi dobili što duži valjak.

 

Tako dobijena nafilovana dva valjka preplićemo prebacujući jedan deo preko drugog.

 

Krajeve pletenice malo podvijemo ispod i tako je ušuškamo dodatno.

 

Postupak ponoviti sa preostalim testom.

 

A kao što sam gore u tekstu nagovestila, ostao je jedan usamljeni valjak koji sam nakon filovanja nožem presekla po dužini kako bi dobila dva kraka koja sam ukrstila kao prethodne pletenice.

To je pletenica sa prve fotografije koju možete videti, deluje jako slatko i dekorativno.

Sledeći put se opredeljujem samo za taj način. :)

Ali isprobaću verovatno neko čokoladno punjenje. :)

 

Tako nafilovane pletenice ređamo u pleh i premazujemo sa premazom koji čine 1 umućeno jaje, 2 kašike mlake vode i jedna kašika mleka.

Premazane pletenice posipamo karamel šećerom zbog čega će imati tu braonkastu karamel boju, miris fantastičan, a osetiće se karamela diskretno i u ustima. :)

 

Pletenice sam pekla tačno 30 minuta na 200 stepeni.

 

Nakon pečenja, sačekamo da se prohlade i pristupamo sečenju, mmmmm, koliko divno izgledaju kada se seku na parčiće i koliko divno mirišu. :)

 

Što se ukusa tiče... ma predlažem da isprobate sami. ;)

Meni je čista petica! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Uskršnja pita sa dve vrste sira

Danas je velika subota! Dan pred Uskrs!

Sve se nekako priprema za sutrašnju radost!

Jaja su u većini domova već ofarbana, čuvarkuća postavljena na svoje mesto, trpeza pripremljena...

... a ja sam poželela da svoje drage ukućane obradujem i jednom lepom poslasticom. :)

 

S obzirom da sam ovih dana okružena sa puuuuno kinder jaja koja sam dobila na poklon, logično je da se određena količina te predivne čokolade nađe i u nekom kolaču. :)

 

Ova pita je nešto potpuno drugačije od onoga na šta smo navikli da se kod nas pretežno jede.

Nekako su se kod nas kombinacije slatkog i sira provukle u čizkejkove i voćne deserte, ali retko možemo naći sir u slatkoj varijanti u formi pite.

Samim tim je još zanimljivije bilo ovako nešto probati.

 

Iiiiii njamiiiii je! :)

Zašto?

Zato što pomalo podseća na ukus sladoleda, oseća se vanila, oseti se kinder čokolada, biskvit testo...

 

Pravo uživanje! :)

 

Baš za praznike! :)

 

Potrebni sastojci:

 

Testo

  • 2 žumanca
  • 70ml ulja
  • 75gr kristal šećera
  • 70ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika aroma vanile
  • 270gr brašna tip 400 meko ( + oko 30gr prilikom obrade testa)

Fil

  • 2 belanca
  • 2 cela jaja
  • 250gr rikota sira
  • 100gr mascarpone sira
  • 1 + 1/2 kašika aroma vanile
  • 110gr kristal šećera
  • 100gr kinder čokolade

Pripremu ove zanimljive slatke pite od sira započinjemo tako što pomešamo sve tečne sastojke koje čine testo (žumanca, ulje, mleko, aromu vanile).

Potom dodajemo šećer, a zatim postepeno brašno i prašak za pecivo. Vrlo lako se umesi testo.

Dobijenu lopticu od testa prekrijemo providnom folijom i ostavimo u frižideru 30minuta.

 

Što se fila tiče i tu je priprema vrlo jednostavna.

Pomešamo u posudi belanca, cela jaja (umutimo ručno), dodajemo aromu vanile, rikota sir, mascarpone i kristal šećer. Sve lepo kašikom sjedinimo. Smesa će biti tečnija, ali tako je i potrebno da bude.

 

Nakon 30 minuta, uzimamo naše testo iz frižidera i stavljamo ga na radnu povšinu.

Biće potrebno dodati tada još brašna kako se ne bi testo lepilo prilikom razvlačenja oklagijom.

Ja sam dodala oko 30gr brašna.

 

Lagano oklagijom razvučemo testo na veličinu kalupa za kiš i prebacimo ga u kalup.

Meni je najlakši način prenošenja ovakvog tipa testa u kalup taj da ga namotam na oklagiju i potom ga samo odmotam nad kalupom, utisnem u stranice.

 

Kada smo postavili testo u kalup potrebno je da ga izbockamo na više mesta (dno testa) kako ne bi narastalo više nego što je potrebno.

Preko izbockanog testa izlijemo pripremljen fil i pita je spremna za rernu koju smo ugrejali prethodno na 180 stepeni. Peče se na toj temperaturi oko 45 minuta.

 

Ukoliko primetite da rerna jače peče i da postoji opasnost da izgore ivice testa, prekrijte pitu alu folijom i nastavite pečenje.

 

Kada se pita ispekla, usitnila sam 100gr kinder čokolade (zapravo ovde sam koristila kinder jaja). :)

Postavimo parčiće čokolade preko oboda pite kako bi se prekrile ivice testa, a potom ostatak rasporedimo po sredini same pite.

Videćete kako se divno topi čokolada istog trena.

Možete vratiti pitu u isključenu rernu još minut - dva, čisto da se čokolada još malo istopi.

 

I onda sledi hlađenjeee. :)

 

Sve pite i kolači sa sirom zahtevaju da se dobro ohlade pre sečenja kako bi se fil stegao i kako se ne bi desilo da nam se slučajno sve sruši pred očima. ;)

 

Zato strpljivo i polako. :)

Dobre stvari vredi čekati. :)

 

Sačekala sam da se ohladi i potom pristupila sečenju.

Lako se seče, zaista obožavam ovaj kalup za kiš.

Sve što sam pekla u njemu je bilo fenomenalno i nisam imala problem prilikom vađenja parčića iz njega.

 

Pitu možete poslužiti uz kuglu sladoleda ili uz još koje kinder jaje, kao što sam ja učinila.

Kao što rekoh, ovih dana ih imam podosta kod kuće. :)

Uskrs je! :)

 

I ova divna poslastica će svakako dodatno doprineti radosti praznika! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Snickers štrudla

"Kad si gladan, nisi sav svoj" - Zgrabi snickers! :)

 

Iiiiii stigla je nagrada od snickersa!!! :)

 

Stigao je paket čokoladica danas, a testo je neposredno pre toga bilo već umešeno, ne znajući da će ovaj divni paketić stići baš danas.

 

S obzirom da je planirano da se današnja štrudla pravi sa džemom od kajsija i džemom od šumskog voća

i da su već tri bile nafilovane džemom kada je zazvonio kurir, nekako se vrlo spontano i logično nametnulo da je red da po koji snickers završi baš u ovoj divnoj i mirisnoj - četvrtoj štrudli.

Taman da se adekvatno proslavi nagrada! :)

 

Mere koje sam ispod navela su za 4 štrudle srednje veličine, i kao što rekoh, tri su punjene džemom,

ali sam rešila da ovaj recept ipak nazovem po četvrtoj - snickers štrudli, jer je doista u ovoj konkurenciji pobedila, ubedljivo! :)

 

Ukoliko se odlučite da štrudlu pravite sa džemom, ja sam za tri štrudle utrošila oko 570gr džema

(nije se štedelo)! :)

 

Testo je jako ukusno i mirisno što zbog soka od limuna, što zbog karamel šećera, tako da ni sa džemom nećete pogrešiti sigurno, ali ukoliko se zaželite da to bude nešto malo interesantnije i čokoladno, onda svakako preporučujem snickers! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna tip 400 meko + za obradu testa
  • 320ml mlakog mleka + 2 kašike za premaz
  • 2 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • 7 kašika kristal šećera
  • 2 kesice karamel šećera
  • 200ml ulja + 1 kašika za premaz testa
  • 2 ravne kašike mleka u prahu
  • sok od jednog limuna
  • 15gr suvog kvasca
  • 1 kašika mlake vode
  • snikers čokolice (oko 150 - 200gr po štrudli)
  • džem po želji
  • šećer u prahu za posipanje

U mlako mleko najpre sipamo jednu kašičicu šećera i 15gr suvog kvasca, promešamo malo i ostavimo 5-7 minuta da kvasac počne da radi.

 

Za to vreme u vanglicu stavljamo 1 jaje, kristal šećer, ulje, karamel šećer (obožavam kako miriše i koju aromu daje), sok od limuna, mleko u prahu.

Tečnim sastojcima dodajemo potom nadošli kvasac, a zatim krenemo sa postepenim dodavanjem brašna. Lagano mešamo kašikom, pa kako testo krene da se zgušnjava tako mešnju nastavljamo rukama.

 

Mesimo testo par minuta dok ne dobijemo kompaktnu smesu koja će naizgled biti malo čvršća

(ali to je u redu) :)!

 

Zatim oblikovanu loptu premazujemo sa 1 kašikom ulja i ostavljamo je u vanglici koju smo prekrili folijom. Testo tako miruje nekih sat vremena na toplom.

 

Nakon isteka vremena, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i malo ga premesimo.

Zatim ga podelimo na 4 jednaka dela (dobićemo 4 štrudle srednje veličine).

Svaki deo posebno razvučemo oklagijom i nafilujemo po želji.

 

Kao što sam spomenula već, tri su bile nafilovane džemom, a onda je najslađe ostalo za kraj.

Kraljica - snickers štrudla! :)

U poslednju štrudlu sam ubacila 200gr seckanih snickers čokoladica. Mmmmmm :)!

 

Svaku štrudlu nakon filovanja lagano urolamo tako da bude što više namotaja (prethodno zatvorimo sve krajeve testa povlačeći ih ka unutra kako fil ne bi ispadao).

 

Spakovane štrudle ređamo u pleh, ostavimo ih jo 20 minuta da nadođu i potom ih premazujemo sa premazom (1 jaje, 2 kašike mleka, 1 kašika vode).

 

Premazane štrudle šaljemo u rernu na oko 25 minuta na 190 stepeni.

Meni je ovoga puta to vreme bilo sasvim dovoljno jer štrudle nisu mnogo velike.

Ali svakako povedite računa oko vremena, jer svaka rerna je priča za sebe. :)

Ja više ni ne pečem po minutaži, već znam da li je pečeno kada pogledam, ali nastojim da izmerim vreme zbog objave recepata na blogu.

Znam koliko je na početku svima bitno da znaju tačno vreme pripreme, naročito pečenja (znam po sebi) :)!

 

Nakon pečenja ostavimo naše divne štrudle da se ohlade kako bi se lepše i lakše sekle.

 

I ostalo je čisto uživanje, u štrudlama, a i u nagradi! :)

 

Hvala snickersu na inspiraciji! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 

 


Kokos pita

Da su kulinarstvo i poslastičarstvo neiscrpna polja kada su inspiracija i ideje u pitanju, potvrđeno mi je više puta.

Moja kuhinjica je moje savršeno mesto za igru. Za čaroliju. Za izmišljanje.

Često nemam toliko vremena koliko bih želela da napravim sve što mi se vrzma po glavi, ali svako uhvaćeno vreme je pravi užitak.

 

Danas sam shvatila da u kuhinji već neko vreme imam kokosovo brašno koje nikako da utrošim, a korama za pitu se bliži krajnji rok trajanja, pa sam eto dobila glavnu današnju temu. :)

 

Kore + kokos = miriše na neku pitu, dobru pitu! :)

Ooooo, jako dobru pitu! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 12 kora za pitu (baklavu)
  • 380gr šećera
  • 3 jaja
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike aroma vanile
  • 2 kašike mleka u prahu
  • 6 kašika griza
  • 100ml ulja
  • 150gr kokosovog brašna
  • 220ml jogurta
  • 1 pavlaka
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

Najpre odvojimo belanca i žumanca, pa započinjemo mućenje belanaca mikserom, oko 4-5 minuta.

Potom u sneg od belanaca dodajemo žumanca, kristal šećer i vanilin šećer.

Nastavljamo mućenje mikserom još par minuta, a zatim dodajemo smesi aromu vanile, pavlaku, jogurt, ulje, mleko u prahu, griz, kokosovo brašno i na kraju prašak za pecivo.

Sve sastojke sjedinimo lepo i to je smesa kojom ćemo premazivati kore.

 

Ja sam utrošila ukupno 12 kora (po 6 u svaki rolat), ali ukoliko stavljate manje fila, onda možete napraviti i tri rolata, sa recimo po 5 kora.

 

Postupak filovanja pite je jednostavan, uzimamo prvu koru, premazujemo je umućenim filom (ja sam baaaaaš premazala)! :)

Zatim preko premazane prve kore stavljamo drugu, pa opet fil i tako redom, 6 kora po rolatu.

Kada smo nafilovali poslednju koru, zavrnemo sve ivice ka unutra kako bi sprečili curenje fila i potom urolamo pitu.

 

Isto ponovimo i sa preostalih 6 kora.

 

Na posletku, oba rolata premažemo sa ostatkom fila i sve šaljemo u rernu na 190 stepeni.

Pita se pekla oko 30 minuta, oko 20 minuta otkrivena i oko 10tak minuta prekrivena alu folijom da ne bi izgorela korica.

Pečenu pitu ostavimo da se prohladi i da fil lepo upije, a potom sečemo na željene parčiće.

 

Možemo je posuti prah šećerom i kokosom.

Ono što mi se ovde jako dopalo jeste mekoća same pite, a opet je korica ostala nekako hrskava.

Njam. :)

 

Šta da vam kažem, divna je, mirisna, kokosasta, jednostavno savršena! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Medena česnica

I prođe još jedna godina, ali ponovo nam dolazi ta posebna noć, posebno veče u svakoj godini, Badnje veče!

Ta svečanost u duši, domu čitavom, na trpezi, kao da nije nikada ni odlazila.

Divni praznici! Toliko ih volim!

Radujem se svemu što nam ovaj praznik donosi, od unošenja badnjaka, molitve, pripreme Božićne česnice, svečanog ručka sa porodicom i voljenima, čestitanja...

 

Ovu medenu česnicu sam napravila sa velikim zadovoljstvom i puna je radosti :)

Sigurna sam da će svako ko je bude pripremao uživati podjednako kao i ja.

 

Miris je fantastičan, ukus... mmmmm, saznaćete na Božićno jutro :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 + 1/2 kašika meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 250ml mlakog mleka
  • 1 kašičica brašna
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 pune kašike mleka u prahu
  • 70ml ulja
  • 520gr brašna tip 400 meko
  • premaz (1 jaje + kašika ulja + kašika mlake vode)

Najpre ugrejemo mleko da bude mlako, a potom u njega dodamo kašičicu brašna, pola kašičice šećera, suvi kvasac. Ostavimo smesu nekih 10tak minuta da kvasac počne da "radi".

Za to vreme u vanglici umešamo jaje, so, cimet, med, ulje, mleko u prahu i potom dodajemo nadošli kvasac. Sve kašikom sjedinimo i dodamo lagano (malo po malo) brašno. Dok dodajemo brašno počinjemo da mesimo naše divno mirisno testo. Ovu medenu česnicu je dovoljno mesiti svega 3-4 minuta, a potom je oblikujemo u loptu i prekrijemo vanglicu krpom.

Ja sam testo ostavila na toploj ringli nekih 40 minuta da narasta.

 

Nakon isteka vremena prebacujemo naše testo na brašnom posutu podlogu i lagano ga premesimo.

Potom izdelimo testo na 6 jednakih delova i napravimo od svakog dela oblik valjka.

Svaki valjak izdelimo na 6 jednakih delova od kojih ćemo svaki deo prstima izdužiti kao da pravimo štapiće.

 

6 štapića ćemo poređati kao na fotografiji i sve krajeve štapića ćemo preplesti, a potom podvući ispod tako da se dobije izgled pletenog cvetića kao na fotografiji.

Postupak ponovimo i sa preostalim delovima testa tako što svaki delimo na 6 jednakih delova (štapića).

 

Na kraju sve naše cvetiće prebacujemo u pleh i oblikujemo jedan veliki pleteni cvet.

 

Medenu česnicu premazujemo sa smesom od 1 jajeta, kašike ulja i kašike mlake vode.

Šaljemo česnicu u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Česnicu sam pekla nekih 20 minuta, a potom sam je pokrila pek papirom kako ne bi previše potamnela gornja korica. Tako pokrivena se pekla 10 minuta, a onda sam je otkrila i pekla još 5 minuta pa je dobila ovu divnu zlatkastu boju.

 

Rečima ne mogu opisati taj divni miris koji se preneo na čitav dom... miris cimeta, meda, miris Božićne česnice, miris radosti i ljubavi.

 

Medena česnica je spremna! Božić samo što nije!

Neka nam je svaki dan Ljubav!

 

Mir Božji! Hristos se rodi!

 

NAZAD NA SPISAK