Kakao keksići sa burbonom

Evo jednog zanimljivog i ukusnog recepta za kakao keksiće koji će vam se sigurna sam daleko više dopasti od onoga što smo do sada nalazili po marketima. Barem je to svedočenje mog okruženja :).

 

Razmišljala sam da ih nazovem praznični keksići jer mi je ova kombinacija pala na pamet tokom novogodišnjih praznika, ali ipak sam odustala od tog naziva jer su toliko neodoljivi da ćete ih jesti tokom cele godine ;).

 

Sam čin pravljenja keksića ima neku posebnu draž za mene, svi ti različiti oblici koji nam omogućavaju da kasnije jedemo zvezdice, srca, anđelčiće i slično pružaju poseban osećaj zadovoljstva.

Moj odabir zbog tekućih praznika je upravo pao na pobrojane oblike, kao i zvezde padalice, tu i tamo se provukao i po koji obični kružić.

 

I dok se na radiju čuje veličanstveni vokal Elvisa Presleya - Always on My Mind, ritual zvan "keksići" je mogao početi.

 

Ono što je bitno da naglasim da se ovde zaista možete igrati sa sastojcima, baza su puter, brašno, šećer i jaja, ali svakako možete isprobavati sa cimetom, vanilom, pudingom, nekim integralnim brašnom, šećer možete menjati medom ili fruktozom.

Igra upravo i jeste suština pripreme svih ovih đakonija, barem je kod mene tako.

 

Ovoga puta sam se poigrala sa malo burbona i kakao praha, nekako mi je po mirisu ta kombinacija legla.

Pri pečenju sam već znala da sam napravila dobar izbor jer se miris širio do hodnika zgrade, pa se atmosfera mog toplog doma prenela i na znatno veći prostor.

Ukus je pun, baš po mojoj meri.

Dakle, kao što rekoh,  dobra muzika, Ljubav, otvorena vrata kreativnosti i na posao.

 

Potrebni sastojci:

  • 300gr brašna
  • jedno jaje
  • 125gr putera
  • 130gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 20gr kakao praha
  • 50gr seckanih badema
  • 3 kašike tople vode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • burbon 3 kašike

Pomešamo kašikom sve sastojke - jaje, šećer, vanilin šećer, kakao, prašak za pecivo, vodu, burbon, rastopljeni puter, brašno, sitno seckani badem.

 

Kada se sjedine svi sastojci, rukama nastavljamo obradu testa koje je lepljivo zbog putera.

Taj postupak traje vrlo kratko i po ptrebi dodajemo još malo brašna koliko da testo ne bude lepljivo.

Potom kreće postupak ravlačenja testa oklagijom na otprilike jedan prst debljine, a može i malo tanje.

I naravno najzanimljiviji deo - pravljenje željenih oblika, još ako imate nekoga ko će vam se u tome pridružiti onda ovo definitivno vraća onaj dobro poznati osećaj iz detinjstva kada smo trčali oko stola dok mama ili baka nešto mese, a mi tražili testo samo za nas koje ćemo oblikovati baš kako mi želimo.

 

Kada smo završili sa oblikovanjem keksića, slažemo ih odmah u pleh i pravac na pečenje u već zagrejanu rernu. Peku se na 200 stepeni između 10 i 15 minuta, u zavisnosti od same rerne.

 

Pečene keksiće posuti prah šećerom (opciono). Odlično idu uz mleko i čaj.

Miris je neodoljiv, a ukus mmmm...

Mogu stajati i po nekoliko dana u metalnoj kutiji, ako prežive ukućane ;)

 

 

U ovoj kutiji kao što vidite se ne kriju samo kakao keksići sa burbonom, već je tu još jedna zanimljiva kombinacija o kojoj ću pisati... u pitanju su lešnik keksići sa čokoladom.

 

Uživajte u stvaranju Čarolije...

 

NAZAD NA SPISAK


Kiflice sa džemom od šumskog voća

Baš onda kada poželite nešto slatko, nešto mirisno i slasno, mekano, nešto pomalo tradicionalno,

nešto što smo svi kao deca obožavali, predlažem da odluka padne upravo na ove kiflice,

kiflice sa džemom.

U mom slučaju je to bio ukusni džemić od šumskog voća jer jedino se on našao u frižideru,

ali verujem da je još ukusnije ako se tu nađe po koja tegla domaćeg džema od šljiva ili još bolje višanja.

 

Ovo je jedan od onih recepata za koje možemo slobodno reći - mmmm, dobre, stare kiflice.

Mesi se, narasta, oklagija, puni džemom (a može to biti i neka fancy nutela), posipa prah šećerom,

jede prstima, baš sve po redu kako valja.

 

Kao i svako testo koje narasta i u ovom slučaju je bilo potrebno odvojiti sigurno sat, dva za to,

ali s obzirom da mi se žurilo, a i bilo mi je nekako potrebno da rezultat svog rada ugledam što je pre moguće :), reših da testo ušuškam u toploj rerni.

Malo sam zagrejala rernu, potom isključila i pravac mekano testo u rernu, sreća pa je u pitanju stariji tip šporeta gde se rerna izuzetno sporo hladi, taman mi je to sada bilo potrebno.

Testo je za 20-tak minuta poraslo do vrha posude. A još je i cela kuća zamirisala.

 

Ukoliko više volite da ispratite ceo regularni postupak narastanja testa, svakako ga možete ostaviti van rerne, pokriveno.

 

Potrebni sastojci:

  • 900gr brašna tip 400 meko
  • 400ml mlakog mleka
  • 2 kašike mleka u prahu
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • paketić kvasca
  • 50gr putera
  • oko 150gr džema od šumskog voća
  • prah šećer za posipanje

Postupak narastanja kvasca je gotovo uvek isti, u mlako mleko dodamo kašičicu brašna i kašičicu šećera, izdrobljen kvasac, poklopimo i ostavimo 10-tak minuta da nadođe.

Vodimo računa da mleko ne bude previše toplo.

 

Umešamo jaje, šećer, mleko u prahu, rastopljen puter, vanilin šećer, potom dodajemo postepeno brašno i nadošli kvasac.

 

Od pobrojanih sastojaka počinjemo da mesimo glatko testo, testo jednostavno mora da se oseti pod rukom, kako ne bi preterali sa količinom brašna i posle imali "kamen" kiflice.

 

Jeste da me priprema slatkiša i slaniša smiruje i često mi je baš to bila meditacija,

ali nekako sam uvidela da ipak nije dobro mesiti i pripremati hranu kada smo loše volje,

kada smo nervozni i ljuti.

Neko će sada sigurno reći, meni baš tada odgovara, da istučem testo i oslobodim se,

ali pokazalo se više puta do sada da jednostavno hrana tada ne ispadne tako ukusna,

pa čak iako sve radimo po receptu i mislimo da je sve isto kao i svaki prethodni put.

Nije. Energija koju ulažemo dok pripremamo hranu za naše telo je ključni sastojak svega.

Uz sve gore pobrojane sastojke uvek ubacite i malo dobre volje, Ljubavi i dobre namere,

videćete kako testo to oseća i kako raste kao ludo.

Pa niko nije imun na Ljubav, zer ne ;)!?

 

Nakon što smo dobro umesili testo tako da nije ni pretvrdo, a i ne lepi se za prste, ostavljamo ga da na toplom da nadođe. Kao što sam i već spomenula, vi odredite vreme i način.

 

Kada vidimo da je testo nadošlo i da nas prosto zove, podelimo ga na dva jednaka dela i krećemo da oklagijamo praveći krug.

Dobijeni krug delimo na trougliće tako da dobijemo 24 kiflice. Naravno ne morate uop[te biti tako precizni.

 

Na svaki trouglić stavljamo po malo džema i rolamo kiflice tako da što više budu uvijene.

 

Savijene kiflice potom ređamo u pleh i ostavimo još nekih 20 minuta da odstoje.

Peku se na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta u zavisnosti od rerne.

Moja rerna je pomalo neposlušna, pa se tako jedna tura peče 15, druga pak 20 minuta.

 

Pečene kiflice posipamo šećerom u prahu i tananana :), mekano, mirisno, slatko na našem tanjiru :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Štrudla sa džemom, lešnicima i čokoladom

Ponovo mi se vratila ona želja za eksperimentisanjem kada su štrudle u pitanju, da, htedoh štrudlu, ne, ne htedoh mak. Nekako me je ideja povukla ka punjenju od džema, ali opet nisam baš htela da to bude klasična kombinacija džema i oraha, pa je izbor tako pao na mlevene lešnike, a baš sam ih i imala kod kuće.

 

Često kada mi se javi ta neplanirana želja za pripremom nekih lepih đakonija, najpre proverim šta sve od sastojaka imam kod kuće pa u skladu sa tim i osmišljavam šta ću spremati, a da ne moram u dodatnu nabavku.

 

Svi potrebni sastojci su bili tu, tako da su već u narednom momentu rukavi bili zavrnuti :).

 

Ono što ovu štrudlu čini drugačijom nije samo punjenje već i samo testo u koje sam dodala limun što je rezultiralo fenomenalnim mirisom i mekoćom.

Već pri samoj obradi testa sam uvidela razliku, nekako je bilo gipkije.

 

Potrebni sastojci:

  • 5dl mleka
  • 3dl ulja
  • 40gr kvasca
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 160gr mlevenih lešnika
  • 500 - 600gr džema od kajsija
  • so na vrh kašičice
  • 1 limun (sok i rendana korica)
  • 200gr mlečne čokolade
  • 1.2kg brašna tip 400 meko

U mlako mleko stavljamo kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Poklopimo i ostavimo nekih

10 minuta da nadođe.

 

U drugoj posudi u kojoj ćemo mesiti testo sjedinimo jaja, ulje, so, izrendanu koricu limuna, sok od jednog limuna, prašak za pecivo, brašno, a potom dodajemo lagano nadošli kvasac i počinjemo da mesimo testo

(po potrebi dodajemo još brašna, u zavisnosti koliko samo testo traži).Taj osećaj doziranja brašna se zaista vremenom stiče.

 

Testo treba biti meko, ali da se ne lepi za prste. Kada smo umesili testo, pokrijemo ga i ostavljamo na toplom da nadođe 45 minuta do sat vremena. Što više to bolje.

 

Nadošlo testo podelimo na 4 jednaka dela (dobićemo 4 štrudle od ove količine) i razvlačimo svaki deo

tanko tako da dobijemo oblik pravougaonika.

 

Premazujemo testo džemom (po 150 g za svaku štrudlu), posipamo mlevenim lešnicima (40gr)  i rendanom čokoladom (50gr) - nekako uvek izaberem čokoladu najlepše želje. Odlično se njen ukus uklapa u torte , a evo i ovu štrudlu, a daje i onaj specifičan miris.

 

Rolamo lagano štrudlu i prebacujemo pažljivo u podmazan pleh.

Postupak ponovljamo i sa preostale 3 štrudle.

 

Nafilovane štrudle ostavimo još pola sata da narastaju, potom ih premazujemo sa malo ulja i pečemo oko 25 minuta na 180 stepeni.

 

Pred sam kraj pečenja premazujemo štrudle sa smesom od vanil šećera i malo vruće vode kako bi dodatno sijala.

 

Ostavljamo da se štrudla dobro ohladi pre sečenja kako se fil ne bi razlivao - što nije bio slučaj kod mene zbog nestrpljivih ukućana :), pa zato parčići nisu baš pod konac :). Štrudla je jako mekana.

 

Ko voli može dodati i cimet tokom filovanja, a može i neki drugi džem po ukusu.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 

 


Lešnik keksići sa čokoladom

Ako ste već pogledali recept za kakao kesiće sa burbonom, mogli ste videti da u kutiji u kojoj se nalaze keksići viri još jedna zanimljiva svetlija kombinacija.

Upravo ti svetliji keksići jesu lešnik keksići sa čokoladom.

 

Ne znam odakle ovoliko interesovanje kod mene za različite varijacije na temu keksića, verujem da su me posebno inspirisali praznici i ti oblici tj. modlice koje imam, a praznične su.

 

Ipak, ovo su svakako keksići koje možete praviti u bilo kom trenutku i uživati u njima.

 

Ova kombinacija je definitivno meni omiljena.

Seckani lešnici, seckana čokolada, pa uz sve to i mleko u prahu, mmmmmm.

 

Potrebni sastojci:

  • 300gr brašna
  • 125gr putera
  • 120gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka u prahu
  • 50gr seckanih lešnika
  • 100gr menaž čokolade
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike tople vode

 

Pomešamo kašikom jaje, šećer, vanilin šećer, mleko u prahu, prašak za pecivo, vodu, rastopljeni puter, brašno, seckane lešnike i seckanu čokoladu.

 

Kada se sjedine svi sastojci, rukama nastavljamo obradu testa koje je lepljivo zbog putera.

Bitno je da dobijemo kompaktno testo pa će prilikom prebacivanja testa na radnu površinu biti potrebno dodati još malo.

 

Odmah potom razvlačimo testo oklagijom i krećemo da vadimo željene oblike koje prebacujemo na plah obložen papirom i šaljemo u rernu na 200 stepeni između 10 i 15 minuta (u zavisnosti od rerne).

 

Keksiće uvek pospem sa malo prah šećera.

 

Svoje omiljene pečene keksiće sam podelila tako da sam jedan deo složila u metalnu kutiju (mogu tako stajati i nekoliko dana i uopšte ne postaju bajati, naprotiv, čini mi se da su iz dana u dan sve ukusniji),

a drugi deo je bio serviran na tanjiru zajedno da kakao kesićima.

 

Dve vrste keksića, obe kombinacije odlične, obe zanimjive.

 

Eto, ovo je za mene savršenstvo i praznična čarolija ;)

 

Ne zamerite što mi je promaklo da ih slikam odvojeno od drugih keksića :)

 

NAZAD NA SPISAK


Kremasta plazma torta

Ovo je jedna od mojih omiljenih torti od plazme. Nekako ima svega, najpre plazme, potom čokolade, putera, mleka, šlaga. A tu je i taj faktor uzbuđenja prilikom obrtanja torte na tanjir ;).

 

Jednostavna je za spremiti i nije teškog ukusa.

 

Potrebni sastojci:

  • 36 komada plazma keksa
  • 100gr šećera
  • 600ml mleka
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašike gustina
  • 1 puding od čokolade
  • 125gr putera
  • 50gr čokolade
  • 2 šlaga
  • 1 šlag krem od čokolade

Najpre odvojimo malu količinu mleka od ukupne količine, nekih 150 do 200 ml.

U odvojeno mleko stavljamo šećer, kakao prah, gustin i puding.

Umešamo tako da nema grudvica, usput testiramo strpljenje ;).

 

400 ml mleka stavljamo da provri i potom u to sipamo umućenu smesu. Kuvamo par minuta.

Potom u vruću smesu stavljamo puter.

 

Obložimo kalup za tortu alu folijom i odmah sipamo trećinu smese.

Ja sam ovoga puta koristila duguljasti kalup za hleb.Verujem da može biti i neki manji kockasti kalup za torte.

 

Poređamo preko fila 12 plazmica koje su umočene u mleko. Preko plazmica stavljamo fil, pa još jedan red plazme i treći put fil pa plazma (ta završna plazma će zapravo biti dole kada okrenemo tortu).

Ostavimo da se torta dobro stegne, nekih par sati u frižideru.

 

Kada smo sigurni da je torta kompaktna i stegnuta, osmelimo se da okrenemo tortu :) i tek tada je finiširamo, premazujemo  šlagom.

Za ukrašavanje sam koristila jednostavnu dekoraciju - šlag krem od čokolade, a potom posula tortu sa

50 gr rendane čokolade, kod mene je to ovoga puta bio dobri stari cipiripi, nekako miriše na detinjstvo, na mamine torte, na poklon od bake...

 

Torta se jako lepo seče i vrlo je kremasta, a kombinacija plazme, čokolade i šlaga je meni omiljena (kao što rekoh) i apsolutno nepogrešiva.

Idealna je za klince zbog tog čuvenog ukusa plazme, ali i za malo veću decu ;)

 

NAZAD NA SPISAK


Comments: 0