Spiralni štapići sa belim vinom

Sve te integralne đakonije su meni vrlo ukusne i zanimljive. Uživam da ih pravim.

Zahtevaju znatno manje vremena nego kada pripremam testo sa kvascem.

Nije da ne volim da pripremam i druga peciva, naprotiv, sva ta narastajuća testa deluju još primamljivije,

ali ukus integralnog brašna je baš, baš onako moj. ;)

 

Ovde ukusu doprinose i semenke, a moram priznati i belo vino.

Može biti doručak uz neki sos, kajmak, jogurt, a može biti i zanimljiva grickalica.

 

Potrebni sastojci:

  • 130gr heljdinog brašna
  • 150gr ražanog brašna
  • 230gr belog brašna
  • 70gr brašna od amaranta
  • 1 kašičica soli
  • 200ml belog vina
  • 200ml ulja
  • 2 kašičice susama
  • 2 kašičice suncokreta
  • 2 kašičice golice
  • 2 kašičice lanenog semena
  • 1 prašak za pecivo

Najpre sjedinimo sve vrste brašna, dodamo prašak za pecivo, susam, suncokret, laneno seme, golicu, so

i na kraju tečnost (belo vino i ulje).

Sjedinimo kašikom sve sastojke i potom rukama dodatno umesimo (vrlo kratko, dok se ne sjedini).

 

Odmah prebacujemo testo na brašnom posutu površinu i razvučemo ga oklagijom (debljina testa može biti zaista proizvoljna, meni je bila oko 1cm).

 

Tako razvučeno testo sam sekla na trake (takođe proizvoljna dužina trakica, a i širina).

 

Kao što vidite ovde nemate sa čime da pogrešite. :)

Dosta slobode ima u receptu. ;)

 

Sečene trakice (neke su bile duže, neke kraće) sam malo samo pritisnula sa svih strana koliko da se ne lepi za prste i samo jednostavno uvrtela (tj napravila spiralu).

 

Ređamo ih odmah u pleh i šaljemo u rernu na 210stepeni 30 minuta.

Nema čekanja, ne troši se vreme ni za mešnju, narastanje.

 

Ukusne su podjednako i sutradan (najbolje je čuvati ih u kesi). :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Zlatiborska proja

Ukusan, jak, pravi planinski doručak. :)

Gde ima kajmaka, masti i jaja, tu je odmah neka planinska priča, aktivnost, trčanje, pešačenje. :)

Ovo svakako daje dovoljno energije za tako nešto.

 

Razlika u odnosu na klasičnu proju na koju smo navikli je u tome što se dodaje mast,

a smesa se najpre kuva, pa tek onda peče. Dodaje se kvasac.

Meni je sve to bilo pomalo neobično, pa sam rešila da isprobam uz neke svoje mere.

 

I čista 10ka! :)

 

Kada planirate da provedete dan aktivno u prirodi, ovo će biti odličan izbor.

 

Potrebni sastojci:

  • 130gr masti
  • 170gr kajmaka
  • 1 kiselo mleko
  • 1 suvi kvasac
  • 660ml mleka
  • 200gr belog kukuruznog brašna
  • 130gr žutog kukuruznog brašna
  • 1 + 1/2 kašičica soli (ili manje ako je kajmak slaniji)
  • 4 jaja
  • 1/2 kašičice šećera
  • ulje za podmazivanje pleha

Najpre sjedinimo kajmak, mast, kiselo mleko i jaja, dobro promešamo.

 

U dublju šerpu ulijemo mleko koje umlačimo pa potom u to dodajemo suvi kvasac i šećer.

Nakon toga kako se mleko greje, dodajemo belo i žuto kukuruzno brašno, kao i so.

Mešamo smesu tj. kuvamo nekih 5-6 minuta na srednjoj temperaturi.

Potrebno je malo brže mešati kako se ne bi stvarale grudvice.

 

Kada se smesa ugusti što će biti nakon 5 minuta, tada sklanjamo sa ringle, dodajemo tome odmah smesu od kajmaka, masti, jaja i kiselog mleka i sve dobro sjedinimo.

 

Pleh podmazujemo sa malo ulja i u njega ulijemo pripremljenu smesu.

Potom stavljamo sve u rernu i pečemo oko 40 minuta na 200 stepeni.

 

Nakon pečenja, ostavimo da se malo prohladi i onda možemo seći proju na ove fine kocke.

 

Možemo je servirati uz još malo kajmaka, ali i uz sir, jogurt, ajvar ili ove divne crvene paprike.

 

Pored komplet lepinje koja je simbol Zlatibora, ova proja se svakako može pridružiti toj listi. :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Feta trouglići

U frižideru feta sir stoji već par dana, nikako da dođe na red.

Od razmišljanja da bude utrošen u pripremi štapića ili krekera, dođoh ovoga jutra do trouglića. :)

 

Recept je nastao po principu - otvori frižider, izvuci namirnice koje imaš i spremaj. :)

 

Feta je osnova i odatle je ideja za recept i počela.

Jogurt i puter testo već čine dovoljno ukusnim, tako da je ovo bila savršena kombinacija namirnica koje sam imala trenutno.

 

Potrebni sastojci:

  • 250gr feta sira
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 110gr putera
  • 190ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 500gr brašna + 50gr za obradu testa
  • susam za posipanje
  • 1 kašika vode

U vanglicu sipamo najpre feta sir koji smo izdrobili viljuškom i seckani puter, dodajemo jaja, so i jogurt.

Sjedinimo sve sastojke.

Potom ubacujemo prašak za pecivo i odmah zatim brašno, malo po malo.

Rukama mesimo testo par minuta.

Oblikujemo našu lopticu od testa, prekrijemo folijom i ostavimo u frižideru nekih pola sata da se dodatno ohladi.

 

Nakon tog vremena prebacujemo testo na brašnom posutu površinu.

Dodala sam tokom obrade testa još oko 50gr brašna (dodajemo brašno sve dok testo ne prestane da se lepi za podlogu).

Zatim oklagijom razvučemo testo i sečemo nožem kvadrate koje presecamo na pola tako da dobijemo

od svakog kvadrata po dva trogulića.

Trougloće ređamo u pleh, premazujemo umućenim žumancetom u koje smo dodali kašiku hladne vode.

I preko posipamo sa malo susama.

 

Trouglići su se pekli na 190 stepeni oko 15 minuta.

 

Posluženi su uz mexicana preliv.

I mogu vam reći da se baš slažu. :)

 

Kada vam se desi da ostanete trenutno bez ideja šta novo možete pripremiti, uvek je dobrodošla opcija pregledavanja sopstvene kuhinje i namirnica koje već imamo, mnoštvo divnih i ukusnih recepata je nastalo upravo tako.

Brzinsko osmišljavanje - pun pogodak! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Dvostruka pica štrudla

Kada je već rešeno da se odvoji čitavo posle podne za mešnju i boravak u kuhinjici, onda je pored slatkog testa bilo potpuno logično da će se napraviti i nešto slano.

A šta se slano nekako najviše voli?! :)

paaa... ukus pice :)

Sa tim ne možete da omanete.

Još kada pogodite testo. Sve je u najboljem redu. :)

 

Ovoga puta sam se odlučila da pored jogurta koji je odličan kada se nađe u testu, dodam i kefir.

Super je. :)

 

U pitanju je veća količina, tako da ako vam nije potrebno toliko, slobodno u startu sve prepolovite.

 

Sa punjenjem se možete poigrati kako želite. Pečurke, više origana, možda neko parčence pečenice.

Ja sam i bez svega toga dobila sjajan rezultat. :)

 

A mogu vam reći da je i sutradan ova štrudla jako ukusna. :)

 

Potrebni sastojci:

  • 300ml mlake vode + 2 kašike (za premaz)
  • 220ml jogurta
  • 2 kefira
  • 220ml ulja
  • 40gr svežeg kvasca
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 + 1/2 kašika soli
  • 1380gr brašna tip 400 meko
  • 1 pavlaka
  • 450gr šunke
  • 500gr sira
  • 150gr kačkavalja
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • kečap
  • origano po želji
  • susam za posipanje

Postupak započinjemo tako što u 300ml mlake vode stavimo izdrobljeni svež kvasac, suvi kvasac i kašičicu šećera, promešamo i ostavimo par minuta da krene da nadolazi.

 

Za to vreme u posudu za mešnju sipamo kefir, jogurt, so, ulje i lagano počnemo da dodajemo nadošli kvasac.

Nakon toga krećemo sa postepenim dodavanjem brašna.

 

S obzirom da je u pitanju malo veća količina brašna biće nam potrebna i veća posuda za mešnju,

a i malo više snage prilikom mešnje testa.

Čisto da ostanemo u formi. :)

 

Nakon što smo dobro umesili testo i dobili kompaktnu poveću loptu, prekrivamo vanglicu krpom i ostavimo na toplom da narasta oko sat vremena.

 

Posle isteka vremena, prebacujemo testo na radnu površinu koju smo prekrili sa malo brašna (da se ne lepi) i premesimo kratko testo.

 

Zatim ga podelimo na 4 jednaka dela što znači da ćemo dobiti 4 velike dvostruke štrudle.

Poprilična količina, zar ne? ;)

Ali kada imate veliku porodicu onda vam to nekako biva neka optimalna, da ne kažem normalna količina. :)

 

Potom krećemo da oklagijamo prvi deo testa, razvučemo ga kao kada pravimo klasičnu picu.

Razvučeno testo premažemo kašikom pavlake, potom preko ide željena količina kečapa, zatim rendana šunka (može i u listićima), origano - po želji i završavamo sa sirom (ili kačkavaljem).

Ja sam jednu dvostruku štrudlu punila kačkavaljem, a ostale tri izmrlvljenim sirom.

Obe kombinacije su dobre.

 

I preostalo je još da urolamo našu štrudlu.

Kao što možete pretpostaviti, rola se klasično kao svaka štrudla, samo se to rolanje vrši sa obe strane kako bi zapravo dobili jednu dvostruku štrudlu.

Foto aparat mi nije bio pri ruci prilikom mešnje testa, tako da nisam fotkala postupak pripreme,

ali mislim da ni nema potrebe jer finalni rezultat vrlo jasno pokazuje kako je štrudla urolana.

 

Tako pripremljene štrudle ređamo u pleh (najbolje je da budu blizu jedna drugoj kako se ne bi otvarale ni previše išle u širinu ili ih pakujte u neki uži pleh).

 

Štrudle premazujemo sa umućenim jajetom u koje smo dodali kašiku mleka i dve kašike mlake vode.

Ovaj premaz mi se nekako najviše dopada, testo ne gori, dobije finu zlatkastu boju.

Preko možete posuti sa malo susama.

 

I šaljemo naše veeeeeelike štrudle u rernu na 200 stepeni oko 35 minuta.

 

Kao što možete pretpostaviti, potrebno je da se ohladi kako bi se lepše sekli parčići i kako bi užitak bio potpun. :)

 

Mislim da je ova pavlaka kojom sam premazivala testo dala poseban šmek, a i kefir u samom testu se ponaša izvrsno. :)

 

Brzo u kuhinju... iiiiii prionite na posao! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Kiflice sa filom od kikirikija i pečenog suncokreta

Ne, ne, ofarbana jaja na fotografiji ne znače da ih još uvek imam na svome stolu. :)

Uksrs je bio pre 10-tak dana i jaja odavno više nisu tu, ali su ove čarobne kiflice pripremane baš u vreme praznika, kada su fotografije i nastale, ali kao što možete i zaključiti, nije se imalo vremena da se recept i okači na blog. :)

Sreća moja pa sam sastojke popisala na nekom malom papiru prilikom spremanja ovih kiflica, inače bi sve palo u zaborav.

Često pravim stvari po principu ući u kuhinju, pregledati sastojke koji su prisutni i napraviti brzinsku kreaciju od ponuđenog.

Ne kažem da nema i onih planiranih recepata i unapred kupljenih sastojaka, naprotiv, ali ove kiflice su nastale baš tako... nekako... slučajno. :)

 

Obožavam pečeni suncokret, tu se našlo i nešto kikirikija i pomislila sam da bi bilo baš zanimljivo napraviti neko pecivo sa tim punjenjem.

Ispostavilo se da je to bila odlična ideja! :)

 

Ove kiflice su definitivno drugačijeg, posebnog ukusa i nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200ml mleka
  • 2 čaše kiselog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika soli + 1 ravna kašičica za fil
  • 1 + 1/2 kesica suvog kvasca
  • 130ml ulja
  • 950gr brašna tip 400 meko + za obradu testa
  • 100gr mlevenog pečenog neslanog kikirikija
  • 150gr mlevenog pečenog suncokreta
  • 50gr rastopljene masti

U 200ml mlakog mleka dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.

Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta.

 

Za to vreme u posudu za mešnju sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac.

Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom.

Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu.

Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).

 

Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo naše divno testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa).

Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela.

I tada kreće razvlačenje testa i filovanje.

 

Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija.

U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.

 

Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove.

Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tako, a da ne puca).

Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila.

Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila.

Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti.

 

Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.

Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite.

Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice.

 

Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.

Kao što sam već i napomenula testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela.

 

Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje.

Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.

 

Već tokom pečenja će vas potpuno opčiniti miris iz rerne (to je ta mešavina kikirikija i pečenog suncorketa). :)

 

Nakon pečenja ostavimo da se kiflice prohlade, a potom možemo da uživamo u našim krajnje jedinstvenim kiflicama koje pomalo mirišu na smoki. ;)

 

Ukućani su bili i više nego zadovoljni novim ukusom kiflica. :)

 

Svakako su dostojne ponovne pripreme! :)

 

NAZAD NA SPISAK


Comments: 0