Moćna gibanica

Kao što se po samom nazivu recepta može naslutiti (a i po fotografiji), ovde se radi o ozbiljnom doručku! :)

Jakom, moćnom, ukusnom... idelanom za one dane kada imate puno posla da obavite i kada vam je potrebno poprilično energije da sve izgurate.

 

Sa gibanicom nikada nema greške.

Ako imate sreću da pronađete dobre kore i dobar sir, sve ste rešili.

Dobro, skoro sve! :)

 

Potrebno je samo malo vremena da spakujete sastojke i malo više vremena za pečenje.

Za to vreme možete završavati ostale obaveze, neće gibanica nikuda! Bar ne sama ;)

 

Potrebni sastojci:

  • 1/2kg kora za gibanicu
  • 300ml jogurta
  • 200ml mleka
  • 5 jaja
  • 250gr mladog kajmaka
  • 600gr sitnog sira
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150ml ulja + 20ml za premaz
  • 20ml mlake vode
  • 1/2 kašičice soli

Svako ko je do sada pravio gibanicu, neće morati ni da čita opis pripreme.

Nema tu nekih velikih razlika, jedino svako može imati svoje razmere sastojaka.

Ove razmere sastojaka su baš po mojoj meri, volim kada pita nije suva, jer fakat, gibanici to ne sme da se dogodi. :)

Zato se na sastojcima ne štedi.

 

Ono što je potrebno uraditi jeste najpre sjedinjavanje sastojaka - u posudi pomešamo jaja, so, ulje, jogurt (koristila sam zlatiborski i odličan je za gibanicu jer je gust), mleko, prašak za pacivo, dodajemo kajmak i sir. Što se soli tiče, ovoga puta je bilo dovoljno samo pola kašičice jer su i sir i kajmak imali pristojnu slanoću.

Kada smo sve sjedinili možemo da krenemo sa pakovanjem gibanice.

 

Kore uvek otvaram tik pred filovanje da se ne bi sušile.

 

Na dno tepsije sam postavila dve kore koje su se delom preklapale i virile su iz pleha.

Potom premažemo sa malo ulja donje kore i ostatak je takođe vrlo jednostavan.

Uzimamo koru po koru, zgužvamo je i ubacujemo u naš fil, dobro je natopimo sa svih strana

(ovo obavezno proverite da se ne bi desilo da naletite na suvo zgužvano parče u samoj gibanici - ne pitajte kako znam :).

 

Kada samo koru natopili ređamo je jednu po jednu tako zgužvanu redom, na dno pleha dok ne ispunimo sav prostor i ne utrošimo sve kore.

Potrebno je da ostavimo sa strane samo jednu celu koru kojom ćemo na kraju prekriti sve natopljene i zgužvane kore.

Pre nego što uradimo završno prekrivanje, ubacimo ivice donjih kora koje vire ka unutrašnjosti gibanice i potom ide ušukavanje preostalom korom.

 

Zatim nožem izbockamo gibanicu na više mesta i prelijemo je sa 20ml ulja i 20ml mlake vode.

 

Malo prodrmamo tepsiju kako bi se sve lepo slilo i sjedinilo i šaljemo ovu moćnicu u rernu na 200 stepeni nekih 50tak minuta.

Ja sam je oko 20minuta pekla pokrivenu alu folijom kako ne bi izgorela gornja korica, a potom sam nastavila pečenje bez folije.

 

Pečenu pitu ostavimo da se malo prohladi i počinje užitak sečenja, a potom degustacije.

 

Kakav moćan početak dana! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Mafini sa maslinama

Masline u frižideru, a nema se dovoljno vremena za pripremu omiljenih štapića sa maslinama.

Odavno nisam koristila kalup za mafine - projice, pa je bio red da i on ponovo uskoči u rernu.

Eto odluke šta spremiti. :)

 

Nije li zapravo kulinarstvo predivna igra u kojoj možemo sve, možemo praviti jednostavne ili pak komplikovanije kombinacije, možemo isprobavati šta god poželimo.

Kuhinja je definitivno mesto gde mašta može svašta.

Iako ovo nije jedan od komplikovanijih recepata niti previše izmaštanih, dobro dođe da nekada napravimo i nešto jednostavnije, nekako nam to dođe kao dobar odmor. :)

 

Tako sam se ja odlučila za ove simpatične mafine i ni malo nisam pogrešila.

 

Potrebni sastojci:

  • 220gr brašna tip 400 meko
  • 3 kašike griza
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 200ml jogurta
  • 200gr mladog sira
  • 130ml ulja + par kašika za premaz kalupa
  • 80gr maslina
  • 100ml mineralne vode
  • 1/4 kašičice soli
  • susam za posipanje

Ovaj jednostavni postupak pripreme počinjemo tako što najpre viljuškom malo umutimo jaja, dodamo so. Potom dodajemo jogurt, ulje, mineralnu vodu, mladi sir koji smo izmrvili, brašno, griz i prašak za pecivo.

Kada smo sve sastojke sjedinili kašikom, ubacujemo seckane masline.

Uvek kada pripremam nešto sa maslinama, najpre ih operem i ostavim 10tak minuta u vodi jer su obično dosta slane.

 

Kada smo sjedinili sve, ulivamo smesu u kalupe za projice koje smo pre toga premazali sa malo ulja, pospemo sa malo susama i šaljemo u rernu.

Vodite samo računa da ne sipate smesu do vrha kalupa jer će tokom pečenja narastati, pa ne bi valjalo da izlete iz kalupa ili izgube taj mafinasti oblik. :)

 

Ovi ukusni mafini se peku 30minuta na 200 stepeni.

Kao što vidite, jako su jednostavni, jako su ukusni, a belo brašno možete zameniti ražanim ili speltinim brašnom ili pak praviti neku svoju mešavinu.

 

Iiiii možda nisu hrskavi štapići, ali mogu vam reći da masline dobro stoje i mafinima. :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Fudbalski hlebići

Svetsko prvenstvo u fudbalu je uveliko u toku!

Navijanje, adrenalin, sreća, poneko razočarenje iiiii naravno nezaobilazno pivo! :)

Kako bez piva da prođe utakmica! :)

I bez neke dobre grickalice.

 

Hm, ovoga puta umesto grickalica uskočio je ovaj vrloooo zanimljiv hlebić koji je nastao expresno.

Mislim da nikada brže nisam pripremila hleb.

 

Samo ću vam reći - nema kvasca, ali ima piva, nema jaja, ali ima meda, nema duge mešnje i čekanja,

ali ima fantastičnih i ukusnih hlebića!

 

Gotovi su sa sve pripremom za 30 minuta. Pa wow! :)

 

Uletela sam u kuhinju, znala da će pivo igrati glavnu ulogu, a ostale sastojke dodavala po sistemu, na šta sam naišla. :)

Psilijum je uvek dobar u hlebu, doprinosi toj mekoći. O puteru nema potrebe ni da pričam. :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200ml piva
  • 1 kašika psilijuma
  • 1 kašika mleka u prahu
  • 1 kašičica meda
  • 1 prašak za pecivo
  • 70ml ulja ( + za obradu zemički)
  • 1 kašičica soli
  • 430gr brašna
  • 40gr putera

U vanglicu sipamo najpre pivo (po želji) ;), prašak za pecivo i dok to lepo onako cvrči i pucka, dodajemo mleko u prahu, psilijum, ulje, so, med.

Tečne sastojke promešamo i odmah dodajemo celu količinu brašna.

Zamesimo testo (vrlo brzo, svega 2-3 minuta je potrebno).

Iiiiii odmah krećemo sa oblikovanjem hlebića.

 

Ja sam uzimala deo po deo testa težine oko 80-tak grama i pre oblikovanja svake zemičkice bih sipala malo ulja u dlanove.

Oblikujemo ove divne hlebiće, za to će nam trebati svega 5 minuta i potom svaki hlebić izbockamo nožem (zarežemo proizvoljno).

Na svaki hlebić stavljamo po malo parče putera i sve šaljemo u zagrejanu rernu na 190 stepeni 20 minuta.

 

Tananana - gotovo! :)

 

Mirisni, iznenađujuće meki, taman spremni pred početak nove utakmice :)!

Džemić je došao kao poručen.

 

Utakmica i uživanje mogu početi! :)

 

I budite sigurni da će ovi hlebići biti i više nego omiljeni kod vaše jače polovine! ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Rolovana pita pica

Ok, imam kore, a ne bih da pravim ponovo gibanicu. A baš sam poželela miris pice u svom domu.

Tananana - mislim da znam šta se danas pravi! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200ml ulja
  • 150gr griza
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100ml jogurta
  • 1/2 kg kora za pitu (nisam utrošila sve kore)
  • 300gr šunke
  • 500gr sitnog sira
  • kečap
  • origano
  • 1 + 1/2 kašičica soli (u zavisnosti od slanoće sira)

Najpre u posudi pomešamo sastojke kojima ćemo premazivati kore - jaja, ulje, griz, jogurt, prašak za pecivo i 1/2 kašičice soli, a potom se posvetimo ostalim sastojcima za ovu divnu pita picu. :)

 

Šunku sam rendala jer je bila u komadu, a u sir sam dodala 1 kašičicu soli jer je bio potpuno neusoljen. Ovoga puta sam isprobala sitan sir koji se nalazi u pakovanju od 500gr i na njemu je naznačeno da je baš za pite i gibanice. Mogu vam reći da je odlično legao u ovoj urolanoj fantaziji.

 

Postupak filovanja može početi. :)

 

S obzirom da sam po prvi put kupila baš ove kore koje su bile jakoooooo tanke, umesto planirane 3 kore za jedan rolat, stavljala sam po četiri. I to tako što bih dve spojene kore stavila kao donju koru, potom premazala filom, preko stavila novu jednu koru, premazala opet filom i na kraju dolazi poslednja, četvrta kora na koju ne stavljamo fil od jaja i griza, već kečap, šunku, sir i origano.

Zatim sam sve ivice pite okrenula blago ka unutra da ne bi šetao fil tokom pečenja. :)

 

Iiiiiii sledi rolanje. :)

Umotamo sve u rolat i pravac u pleh.

 

Iako sam u početku bila malo u panici jer su se kore zaista učinile pretanko, ispalo je zapravo sjajno jer su bile meke. Čak rolat nisam ni premazivala odozgo ni sa čim, a dobila sam divnu i finu koricu.

 

Ukoliko uzmete kore koje nisu baš toliko tanke kao moje (ja sam se sa ovakvim korama po prvi put susrela), onda možete u jedan rolat stavljati slobodno tri kore.

 

Pita pica se pekla oko 20 minuta na 190 stepeni, tj. dok nije dobila lepu zlatkastu boju.

 

Kada nemate dovoljno vremena da mesite testo za picu, a recimo imate slučajno kore za pitu kod kuće, oprobajte se u ovakvoj kombinaciji, nećete pogrešiti ni malo. :)

Zanimljivo je, malo drugačije, a i od ove količine dobijate 3 rolata što uopšte nije mala količina. :)

 

Brza i ukusna pita pica može već danas biti na vašem stolu! :)

 

NAZAD NA SPISAK