Ćufte u paradajz sosu sa testeninom

Još uvek nisam srela osobu koja konzumira meso, a da ne voli ćufte u paradajz sosu.

To vam je nešto slično kao sa špagetima u bolonjeze sosu.

 

Mleveno meso, paradajz sos, malo začina i uz sve to neka dobra testenina, eto idealnog ručka :).

 

Za pripremu ovog jela i nije potrebno nešto puno vremena da se odvoji, jer se uporedo mogu raditi stvari tako da je idealno ukoliko imate puno obaveza.

 

Potrebni sastojci:

  • 1/2kg mlevenog mesa (svinjskog)
  • 200gr praziluka
  • 30ml ulja (+ 3 kašike)
  • 1 kašika prezli
  • 1 kašika vegete
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica belog luka u granulama (ili 1-2 čena belog luka)
  • 500ml tomatina ili kuvanog paradajza
  • 100ml vode
  • 1 kašika svežeg peršuna (ili 1/2 kašičice sušenog)
  • morske soli (po ukusu)
  • origano za posipanje (po želji)

Ćufte:

U 1/2kg mlevenog mesa najpre dodamo 100 gr seckanog praziluka, 1 kašiku prezli, 3 kašike ulja, 1 kašiku vegete (ili malo više ako volite slanije), malo morske soli (na vrh kašičice), biber, đumbir u prahu i beli luk u granulama. Sve dobro sjedinimo i izmešamo.

 

Ostavimo smesu da odstoji pola sata u frižideru, osim ako smo u žurbi, onda odmah pravimo loptice od mesa i stavljamo na pleh obložen pek papirom (živeo pek papir i njegov izumitelj, konačno čisti plehovi) ;). Od ove količine meni ispadne oko dvadesetak ćufti .

 

Stavljamo pripremljene ćufte u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peku se oko 30 minuta (obavezno ih tokom pečenja par puta okrenem).

 

Kada su ćuftice pečene prebacujemo ih u vatrostalnu posudu, višak ulja će ostati na pek papiru.

To ulje ne koristimo.

 

Dok se ćufte peku spremamo sos.

 

Sos:

Na 30 ml ulja izdinstamo na srednjoj temperaturi 100 gr seckanog praziluka oko 5 minuta, zatim dodajemo tomatino (ja uzimam onaj sa dodatkom bosiljka), to sve prokrčka par minuta, pa pred kraj dodajemo 100 ml tople vode.

Ubacujemo u sos i peršun (svež ili sušen).

 

I spremljenim sosićem zalivamo ćufte, sve šaljemo u rernu  na još 15 minuta na 200 stepeni uz povremeno mešanje.

 

Tako privučeni mirisom iz rerne, kao prilog možemo pripremiti neku testeninu po izboru :).

Najčešće biram spiralni oblik testenine kada su ćufte u pitanju jer mi nekako odgovara njihova veličina,

nisu presitne i svako onda ima svoje mesto u tanjiru :).

 

Kao što vidite na fotografiji, dodala sam i malo origana, čisto da zamiriše, a nekako mi baš ide uz paradajz.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Musaka sa krompirom

Ranije sam obično spremala musaku bez da sam prvo barila krompir.

Takođe sam znala da je neko vreme prvo zapečem u rerni pa tek onda da je prelivam sa smesom od

jaja, pavlake, mleka.

 

Onda mi se par puta desilo da krompir ostane tvrd, a korica pregori, jer neretko se dešava da krompir bude tvrđi i teži za pripremu, a da ja to pri samoj kupovini ne umem baš  da ocenim.

 

Tako sam rešila da skratim muke, a i pojednostavim stvari time što sve lepo zapakujem u rernu i ne mislim kada treba da se preliva i slično.

I mogu vam reći da je ovako pripremljena musaka daleko ukusnija, a krompir nikada ne ostane "živ" :).

Dupla zgoda.

 

Potrebni sastojci:

  • 1.5kg krompira
  • 700gr mlevenog mesa
  • 200gr praziluka ili crnog luka
  • 100ml ulja (plus još malo za podmazivanje tepsije)
  • 1 kašika vegete (+još malo za posipanje)
  • 1 kašičica belog luka u granulama (+ još malo za posipanje)
  • 1 + 1/2 kašičica morske soli
  • biber na vrh kašičice
  • 2 kašike svežeg seckanog pešuna
  • 4 jaja
  • 270ml kisele pavlake
  • 100ml mleka
  • 30ml kisele vode
  • 20gr putera (opciono)

Proces počinje sa krompirom :)

 

Celu količinu krompira oljuštimo, operemo i iseckamo na tanje kolutove.

Nalijemo krompir vrućom vodom (litar i po do dva vode), da lepo prekrije krompir,

dodamo pola kašičice morske soli i stavimo na jaču vatru dok ne provri, a potom smanjujemo na srednju temperaturu da vri oko 15tak minuta.

 

Nakon tog vremena prosipamo vodu i ostavimo skuvani krompir otklopljen da se hladi.

 

Dok se krompir kuva taman možemo da pripremimo fil.

 

Iseckamo 200 gr praziluka ili crnog luka, odmah dodamo mleveno meso, 80 ml ulja, jednu kašiku vegete i jednu kašičicu morske soli.

Meso se dinsta oko 30 minuta, prvo na jačoj, pa onda na srednjoj temperatur, uz povremeno mešanje.

Pred kraj dodajemo malo bibera i jednu kašičicu belog luka u granulama.

 

Veću tepsiju podmažemo sa malo ulja i započinjemo slaganje musake - ređamo prvo skuvani krompir,

zatim pospemo sa malo vegete, pa malo belog luka u granulama i jednom kašikom seckanog peršuna.

Stavljamo ceo fil, pa opet red krompira.

Preko krompira ponovo ide malo vegete, belog luka u granulama i seckanog peršuna.

 

Spakovanu musaku prelijemo sa 20 ml ulja ili sa 20 gr rastopljenog putera.

I odmah preko svega toga ide i preliv koji se priprema tako što se pomešaju jaja, pavlaka, mleko,

kisela voda.

 

Musaka se peče oko sat vremena na 200 stepeni.

Pred kraj može da se prekrije sa pek papirom da ne pregori odozgo zbog jaja i mleka.

 

Pečena je kada lepo porumeni i dobije koricu.

 

Porcija musake + sveža salata = super ručak! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Punjene paprike

Evo jednog klasičnog recepta iz naše domaće srpske kuhinje, nešto što smo svi probali, često jeli,

što obično kao deca nismo baš voleli, jer da, tu je taj njam njam fil kao za sarmu, a onda nas mame pređu

sa ovom paprikom, pa smo neretko odvajali i jeli samo fil, barem je tako bilo u mojoj porodici ;)! 

 

Danas ovako veliki, retko odvajamo, već se jede sve u paketu i ne bunimo se.

 

Ova slaninica koju vidite na fotki služi da pusti aromu i doprinese ukusu samog jela,

tako da probajte da je izbegnete ili jednostavno budite umereni ;).

 

Uz jelo naravno uvek dobro dođe sveža salata, to slobodno može u većoj količini.

 

Iskusnim domaćicama verovatno ovaj recept neće biti ništa novo ni spektakularno,

ali znam koliko tačne mere i razmere mogu biti od koristi kada se prvi put susrećeš

sa kuhinjom i gomilom namirnica.

Kada na pitanje: "Koliko soli da stavim?" - dobiješ čuveni odgovor - otprilike -

Verujem najomraženiji odgovor za nekoga ko je na samom početku svoje kulinarske "karijere" :).

 

Zato sam i rešila da počnem sa objavama ovih naših klasičnih, "običnih" recepata, gde ću beležiti tačne količine.

 

Potrebni sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 100gr praziluka
  • 100ml ulja
  • 300ml vode
  • 1 + 1/2 kašika vegete
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašika aleve paprike
  • 150gr pirinča
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • na vrh kašičice kurkume
  • 1 jaje
  • 20 paprika (babura) srednje veličine
  • 200ml tomatina sa ukusom bosiljka
  • 150gr dimljene mesnate slanine
  • 1 -2 krompira (za zatvaranje paprika)

Fil:

Iseckamo najpre crni luk i praziluk, sipamo u dublji tiganj 50 ml ulja, 200 ml vode, vegetu, so i alevu papriku. Dinstamo sve to zajedno na umerenoj temperaturi oko 25-30 minuta.

 

Zatim dodajemo mleveno meso, oprani pirinač i još 50 ml ulja.

Nastavlja se proces dinstanja još 30-35 minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.

 

Ovde je zapravo jako bitno da se lepo i temeljno pripremi fil, tj. da se dobro udinsta.

 

Pred kraj dodajemo začine - biber, đumbir u prahu, beli luk u prahu, kurkumu i jednu kašiku seckanog peršuna.

Kada smo dodali začine, sklanjamo smesu sa vatre, pa dodajemo jedno celo jaje, da se smesa poveže,

dobro promešamo i sjedinimo.

 

Dobijenim filom punimo paprike i tako napunjene ih zatvaramo kolutovima oljuštenog krompira

(ili paradajza).

 

Pomešamo tomatino i 100 ml vode, dodajemo jednu kašiku seckanog peršuna.

Time prelijemo naše punjene paprike.

 

Papriku možemo dodatno odozgo blago da posolimo.

 

Iseckamo na kockice dimljenu mesnatu slaninu i stavljamo po parčence na svaku papriku.

Možemo opciono da ubacimo i još 1 - 2  isečena krompira, onako pored paprike.

 

Pripremljene paprike idu pravac u rernu na 1 sat i 30 minuta (na 200 stepeni) uz povremeno okretanje paprike.

Nakon sat i 15 min pečenja, ako se desi da je paprika pustila mnogo vode, izlijemo višak tečnosti,

smanjimo temperaturu na 180 stepeni i vraćamo u rernu na još 15 minuta.

Tada papriku prekrijemo pek papirom da ne pregori.

 

I etooo, imamo jedno lepo tradicionalno jelo na našoj trpezi, svakako ukusno.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Podvarak sa mesom

Kada se samo setim koliko mi je prirema podvarka uvek delovala kao komplikovan i težak proces.

Te kupus, te meso, pa dimljeno meso, pa svi začini, jedna ringla, druga, pa rerna... mislim da su mi sve one torte sa korama od 16 jaja i filovima koji se pripremaju na pari, padale lakše od ovoga.

Ali kako to obično i biva - klin se klinom izbija :).

 

Tako i beše. Kada sam počela sa pripremom svih naših klasičnih, tradicionalnih jela, shvatila sam da zapravo to nije nuklearna fizika, da, zahteva vreme i zahteva strpljenje, ali ako imate dobrog i iskusnog savetnika za početak (kao što je to meni moja mama), rešili ste pola posla.

 

A kada jedno isto jelo spremite dva, tri puta, posle to postaje sve lakše i stičete taj osećaj za "otprilike"

koji nas na samom početku najviše i plaši :).

Ja sam ranije umela da se našalim sa mamom kada mi kaže da stavim otprilike soli ili začina

- dobro, to znači da stavim pola kile soli i pola kile bibera :).

Tada je shvatila da imamo potpuno različito poimanje količine, pa je postala znatno konkretnija :)

 

Tako dođosmo do jednog tradicionalnog jela, podvarka sa mesom, jela koje gurmani prosto obožavaju,

još ako se uz to spremi i neka proja, ugođaj je potpun.

 

Potrebni sastojci:

  • 270ml ulja
  • 1 glavica crvnog luka
  • 100gr praziluka
  • 100ml vode
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 500gr svinjskog mesa u kockicama
  • 200gr dimljene mesnate slanine
  • 200gr dimljene svinjske pečenice
  • 2kg kiselog kupusa
  • 1 kašičica bibera
  • 3-4 lovorova lista
  • 1 kašičica vegete (opciono, u zavisnosti da li je i kolika je slanoća pečenice i kupusa)

U 70 ml ulja dodajemo iseckani crni luk, praziluk, vodu, opciono kašičicu vegete, alevu papriku, seckani beli luk. Dinstamo sve oko desetak minuta na jačoj vatri.

Zatim dodajemo svinjsko mesa koje je isečeno na kockice kao za gulaš.

Nastavljamo dinstanje na umerenoj temperaturi oko 25-30 minuta.

 

Potom tome dodajemo isečenu dimljenu mesnatu slaninu i dimljenu svinjsku pečenicu.

Dinsta se još 10 minuta.

 

Uporedo možemo pripremati kupus na drugoj ringli.

Kupus najpre uvek dobro operem i pustim da malo odstoji u vodi da bi se izvukao višak kiselosti

i slanoće, potom dobro ocedim od vode kada ga isečem jer mora da bude suv.

Možemo koristiti glavicu kiselog kupusa koju ćemo u tom slučaju iseckati ili možemo koristiti ribanac.

 

Zagrejemo 150 ml ulja pa u vruće ulje spuštamo seckani kupus, smanjujemo na srednju temperaturu uz često mešanje, pržimo oko 15 minuta, pa dodajemo biber, ja stavljam kašičicu,

ali može naravno i više - ko voli da zabiberi ;).

Dinstamo kupus još 20 minuta uz često mešanje. Pred kraj dodajemo 3-4 lovorova lista.

Kada je kupus gotov sjedinimo ga sa pripremljenim mesom i sve dobro promešamo.

 

Mala napomena- probamo kupus kako bi znali da li je potrebno dodavanje još vegete ili začina, uglavnom to nije potrebno. Kada se ovako u jelo dodaju slanina i pečenica, uzimamo u obzir da će pustiti dodatnu slanoću, tako da ako je to dodatno mesce previše slano (što je kod mene bio slučaj), ne dodajemo vegetu tj. ne dodaju se ni so ni vegeta u jelo, nema potrebe.

Ali svakako proveravamo ukus pre ubacivanja u rernu.

 

Sve pomešano preručimo u zemljani sud ili tepsiju, prelijemo sa još 50 ml ulja i prekrijemo alu folijom.

Foliju probušimo viljuškom na 3-4 mesta, da bi para mogla da izlazi.

Stavljamo u vruću rernu i pečemo sat vremena na 200 stepeni, zatim skidamo foliju, smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i pečemo još 30 minuta.

 

Ako niste neki ljubitelj slaninice, možete je svakako zaobići u tanjiru, svakako je već tokom dinstanja i pečenja ostavila potreban šmek.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Spaghetti carbonara

Testenina je nekako svima omiljena na meniju.

Poenta je samo pogoditi sos i imate zaista savršen ručak na stolu.

Prednosti ovakvog jela su brojne, a ono što najviše ističemo jeste svakako ekspresna priprema istog.

Kada vam se neko najavi u vreme ručka, uvek vam ovo može biti kec u rukavu.

I to kakav kec! ;)

 

Potrebni sastojci:

  • 500ml pavlake za kuvanje
  • 3 žumanca
  • 1 kašičica soli
  • na vrh kašičice bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 70gr parmezana
  • 175gr dimljenog suvog mesa (može i pančeta)
  • testenina (oko 200g)

Pripremu ovog jela sam započela aktivacijom čak tri ringle + moje dve ruke :).

 

Na jednoj je bio tiganj u koji sam stavila 1 kašiku maslinovog ulja i seckano meso na kockice

(obično stavljam pančetu, ali sada sam ovo imala pri ruci i odlično je).

Potrebno je da se to proprži 4-5 minuta.

 

Na drugoj ringli je stajala šerpica sa vodom, 1 kašikom maslinovog ulja i 1/2 kašičice soli - kada provri ubacujemo špagete i kuvamo oko 7-8 minuta.

 

Na trećoj ringli sam pripremala sos tako što sam u šerpicu stavila pavlaku za kuvanje, žumanca, 1/2 kašičice soli, biber, 60gr parmezana. Sve zajedno pomešamo pa na ringlu da prokrčka (na umerenoj temperaturi).

 

U momentu sam se osetila kao hobotnica jer je potrebno da se sos tokom kuvanja meša žicom, dok su druge dve ringle takođe radile! :)

 

Ali eto, bilo mi je potrebno da skratim proces koliko god je moguće.

 

Sos se kuva oko 10-tak minuta, počeće da dobija na gustini tako da ćete znati da je gotov.

U sos ubacujemo proprženo suvo meso.

 

Gotovu testeninu procedimo i serviranje počinje.

 

Količina testenine je proizvoljna, kao i koliko ćete sosa preliti preko, zavisi sve od ukusa.

Preko sosa i testenine sam stavila još malo parmezana i ovaj preživeli listić peršuna.

 

Za svega 15 minuta dobijamo jelo kao iz restorana.

Mislim da je ovo najbolji sos koji sam do sada spremila, nekako je baš prava mera svih sastojaka.

 

A verujem da bi uz ovo tako fino legla čaša dobrog belog vina :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0