Još jedan recept dobro poznat hronerima.
Ovo je zdrav i ukusan namaz koji odlično ide uz neki integralni domaći hleb.
Pored humusa mi je definitivno favorit. Obožavam ukus pečenog suncokreta, pa kada se u to stavi malo putera i maslinovog ulja, mmmm.
Potrebni sastojci:
Najpre ispržimo suncokret na suvom tiganju, bez ikakvih dodataka.
Zatim stavljamo suncokret u blender (imam onaj mali nastavak za blender koji je za semenke i orašaste plodove), dodajemo so, malo mlake vode ( kašiu po kašiku, postepeno), rastopljeni puter, ulje i blendiramo dok se ne dobije fina smesa koja može da se maže.
Količina vode je zaista opciona, nikada je ne merim, uvek prvo dodam jednu, dve kašike pa nastavim blendiranje i tada procenim da li je potrebno još vode ili ne.
Ima tu i do ukusa, da li želite da namaz bude gušći ili ne.
Gotov namaz čuvam u teglici i može stajati par dana.
Čini mi se da se na ovom blogu može naći najviše varijacija na temu pita.
To mi je često najlakša opcija da dobijem neko fino posluženje kada dolaze gosti.
Ovoga puta nisu gosti bili razlog, već želja samih ukućana, hoće pitu, pa neće, pa hoće burek, pa ipak pitu, pa sa sirom ili zeljem i tako nekako dođosmo do mesa.
Pala je odluka, sprema se pita sa mesom.
Gde su meso i kore nekako logično dolaze i jaja, pa onda pavlaka.
I nisu uopšte pogrešili što su baš ovu pitu odabrali, slatko se pojela :)
Potrebni sastojci:
Fil od mesa:
Postupak počinjemo tako što najpre propržimo sitno iseckan luk na 100 ml ulja, kada luk dobije staklast izgled dodajemo mleveno meso i sve to dobro upržimo. Pred kraj prženja dodajemo so i biber.
Fil od jaja i pavlake:
Napravimo smesu od jaja, pavlake, jogurta, kisele vode i 30 ml ulja.
Pouljimo pleh.
Odvojimo dve kore i stavljamo u pleh unakrsno. Ivice kora će malo viriti iz pleha.
Fil od mesa podelimo na tri dela.
Stavljamo jednu trećinu fila od mesa, pa zalivamo kutlačom sa filom od jaja i pavlake, oko tri kutlače otprilike.
Potom uzimamo 3 kore, iscepkamo ih i poređamo preko.
Opet ide fil od mesa i 3 kutlače drugog fila.
Uzimamo još tri kore, iscepkamo, pa red mesa, red drugog fila.
Ivice koje vire okrenemo ka unutra pa preko stavimo jednu koru i ušuškamo pitu.
Pitu isečemo pre pečenja na kocke i prelijemo sa još tri kutlače fila od jaja i pavlake.
Ostavimo oko 30 minuta da sve lepo upije.
Zagrejemo rernu na 250 stepeni i ubacimo pitu na 10 minuta, potom smanjujemo temperaturu na 200 stepeni i prekrijemo tada pitu folijom.
Pečemo tako 25 minuta.
Treća faza pečenja je skidanje folije, temperatura se smanjuje na 180 stepeni još 7 do 10 minuta da lepo porumeni.
S obzirom da je još pre pečenja isečena na parčiće, pita ni malo nije suva, naprotiv, sva ta smesa koju smo stavili je našla svoje puteve i dala odličan rezultat.
Jedini propust koji je ovde načinjen je taj što nisam fotkala parčiće, ali eto zadatka za naredni put ;)
Kada sam započinjala istraživanje hrono ishrane, kao i isprobavanje različitih recepata (+ osmišljavanje novih), sigurno sam tri - četiri puta nedeljno za doručak pravila neke nove mafine.
Nešto sam od tih recepata zapisivala, nešto je otišlo u zaborav završivši kao trenutni vid kulinarske inspiracije, ali evo, jedan od tih famoznih mafina je ipak tu :)
Pa ko da ih ne voli, sam njihov oblik je toliko primamljiv, ukus takođe, još ako se tome pridoda neki lepi namaz kao što je puter od suncokreta, humus ili domaći ajvar, dan zaista može početi fantastično :).
Potrebni sastojci:
Ovo su mere za manju količinu, tačnije za 4 mafina. Tako da ukoliko pravite za više osoba, povećajte količinu svih sastojaka.
Što se pripreme ovih mafinčića tiče, postupak je toliko jednostavan da jednostavniji biti ne može.
Sve što treba da uradimo je da kašikom pomešamo sve navedene sastojke i da smesu izlijemo u kalup za mafine (ovoga puta sam u silikonski kalup za mafine stavila ove slatke korpice).
Preko mafina stavljamo susam i spremno je za rernu.
Peku se 15 do 20 minuta na 210 stepeni.
Iako uopšte nisam ljubitelj ukusa kozijeg mleka, nekako mi ne leži, ovo je definitivno način da taj po meni malo jači ukus bude dobro zamaskiran, ali da ipak da poseban šmek.
Lepinjice su baš zbog kiselog mleka jako mekane i divno je kada ih onako lomite prstima i umačete recimo u humus uz neku svežu salaticu (uzgred, šargarepa i humus su baš, ali baš njam, njam).
Još jedan recept pogodan za one koji su na hrono ishrani.
Potrebni sastojci:
Sve navedene sastojke (osim susama) pomešamo i umutimo kašikom.
Potom kašikom vadimo smesu, stavljamo na podmazan pleh i malo vlažnim rukama dodatno oblikujemo lepinjice.
Preko ih posipamo susamom.
Peku se na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ovo je bio jedan od mojih prvih hrono doručaka. Jako mi se dopada ukus testa koje je napravljeno od mešavine speltinog i ražanog brašna, možda baš zato što nam ta kombinacija omogućava i da malo umesimo testo. Ostala integralna brašna i nisu baš pogodna za mešnju.
Da ovakva integralna peciva ne bi bila previše suva, uvek se tu ubaci malo maslinovog ulja ili svinjske masti.
Pecivo bude hrskavo, ukusno, ali nije suvo.
Uz ovo mi je sasvim dovoljno bilo jedno kiselo mleko.
Potrebni sastojci:
Pomešamo brašno, so, sodu bikarbonu, mlaku vodu. Rukama zamesimo.
Potom podelimo testo na dva jednaka dela.
Razvučemo svaki deo oklagijom (treba da bude baš tanko) i premazujemo razvučeno testo rastopljenom mašću.
Tako premazano testo urolamo (što više namotaja), premažemo ga sada i odozgo i pečemo ove mini rolate na 200 stepeni oko 20 minuta.
Od ove količine se dobiju dva manja rolata, tako da je u mom slučaju ovo bio doručak za dve osobe.