Kolač sa sušenim voćem

Prilikom pisanja ovog recepta sam se dvoumila da li da u naslovu piše kuglof ili kolač.

 

Ovo zapravo i jeste kuglof sa sušenim voćem, ali s obzirom da sam ga pekla u pravougaonom kalupu koji je zapravo namenjen za pečenje hleba, nekako mi nije delovalo ok da ga kuglofom nazovem.

 

Od ove količine dobijamo dva veća kolača (ili dva kuglofa). Kod mene je bilo potrebe za ovom količinom, a svakako se mogu prepoloviti namirnice ukoliko želite samo jedan kolač. Mada dobra strana ovog kolača jeste to što zaista može da stoji i nedelju dana, a da ukus bude gotovo isti kao i prvog dana.

 

Kao što se na fotografiji može videti, kolač je vrlo šaren i primamljiv, posebno deci zbog više različitih boja.

 

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja
  • 160gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kesice rum šećera
  • 200gr putera
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 200ml mleka
  • 3 čaše brašna (čaša od jogurta)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike vanile (aroma)
  • 250gr suvih smokvi
  • 150gr suvog grožđa
  • 100gr suvih kajsija
  • 1 kašika rum ekstrakta
  • 100gr mix sušenog voća (papaja, ananas, mango)
  • kora od 1/2 limuna
  • kora od 1/2 narandže
  • prah šećer za posipanje

Počinjemo najpre sa mućenjem belanaca mikserom, kada se belanca dobro umute u čvrst sneg, dodajemo žumanca, šećer, vanilin i rum šećer.

Kada se sve lepo sjedini, dodajemo rastopljeni puter, kokosovo ulje, sve vreme traje mućenje, posle par minuta se dodaje mleko, aroma vanile, brašno i prašak za pecivo.

 

Kada se brašno doda muti se još vrlo kratko, koliko da se sjedini.

 

Tada možemo da odložimo mikser i da nastavimo kašikom.

 

Na red dolazi ubacivanje sušenog seckanog voća (smokve, kajsije, zatim i suvo grožđe koje smo par sati pre potopili u malo tople vode u koju smo dodali rum ekstrakt ), potom mix južnog voća, rendanu koru limuna, narandže.

Kašikom sve lepo sjedinimo.

 

Smesu sam izlila u silikonski kalup pravouganog oblika (to je zapravo bio kalup za hleb, ali se naravno može peći u klasičnom kalupu za kuglof).

Kolač se peče oko 45-50 minuta na 180 stepeni.

Desetak minuta pre kraja pečenja sam ga prekrila pek papirom da ne bi previše potamnela korica.

Tokom pečenja je bitno da ispod rešetke (na dno rerne) na kojoj je smešten kolač postavimo posudicu sa vodom kako se kolač ne bi zalepio .

 

Pečeni kolač ostavljamo da se ohladi i tada sledi najlepši deo - kolač vadimo iz kalupa i ako je dobro ohlađen sečemo parčiće. Može se posuti sa malo šećera u prahu.

 

Ovo je jedna izuzetno zanimljiva kombinacija kolača sa sušenim voćem, svuda možete naići na različite varijacije, ali nekako se baš ova pokazala kao jako ukusna i uspešna poslastica :).

Ako je to moj najmlađi sestrić od 5. godina onako iskreno potvrdio, onda apsolutno verujem da je to tako.

 

Inače, preporučujem da se kolač  po vađenju iz kalupa uvije u providnu foliju i tako spakovan može kao što sam već i naglasila da stoji i nekoliko dana, potpuno nepromenjenog ukusa.

 

Možete menjati izbor sušenog voća, ubaciti 100gr seckane čokolade (koja odlično ide u kombinaciji sa suvim šljivama), ubaciti seckane orahe, slobodno dajte mašti na volju.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Brzi kolač sa višnjama

Jedan od onih kolača koji se barem jednom našao na stolu u svačijem domu.

Možda i najpopularniji kolač kada smo bili deca, najviše spreman, brzi kolač sa višnjama.

Mislim da ga svi tako zovu.

 

Javile su se tu i varijacije što se izbora voća tiče, pa neko sprema sa breskvama, kajsijama ili pak jagodama, ali se svi nekako uvek vrate izvornom receptu i voću, a u ovom slučaju to su višnje.

 

Višnje u kolaču su meni lično najsavršeniji izbor voća.

 

Ovaj meki kolač odlično ide uz mleko. Ali ima jednu manu... može mnooogo da se pojede ;).

 

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 čaše brašna (čaše od jogurta)
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 300gr višanja
  • 50gr šećera u prahu

Mixerom umutimo belanca u čvrst sneg, potom dodamo žumanca, šećer i vanilin šećer.

Nastavljamo sa mućenjem još neko vreme.

Dodajemo ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Nakon dodavanja brašna muti se još vrlo kratko.

 

Ukupno se muti oko 15 minuta.

 

Sipamo polovinu smese u podmazan pleh (ili papirom obložen pleh) i pečemo oko 10 minuta na 200 stepeni.

Potom izvučemo pleh i poređamo po kori oceđene višnje.

Preko višanja sipamo drugi deo smese i vraćamo sve u rernu još nekih 25 minuta u zavisnosti od rerne.

 

Kada je kolač gotov i ohlađen, sečemo ga na kocke i posipamo prah šećerom.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Bakine galete

Sigurno do svoje 15. godine nisam znala tačan naziv za ovaj divni kolač.

Zvala sam ga kolač na presu baš kao i moja baka.

Kod nje sam zapravo prvi put i probala ovu poslasticu, sećam se i dalje tog šporeta na drva i neke metalne sprave koja je služila za pečenje ovih kolačića, kolačića na presu.

 

Pomalo je nas decu i plašilo to metalno čudo sa dugim drškama, ali s obzirom da je stvaralo srcaste kolačiće, brzo smo ga zaboravljali.

 

Ovi divni kolači mog detinjstva su mi i dalje nešto jako posebno i ukusno.

Danas su tu naravno električni aparati za galete i sve je to malo drugačije, ali bih volela da sva deca imaju priliku da okuse tu posebnu radost dok im bake pripremaju srcaste kolače, bakine galete.

 

Na temu galeta ćete naći još gomilu recepata, isprobavala sam razne, pokušala od bake da saznam, ali znate kako to već ide, žene tog starijeg vremena sve prave sa merama otprilike :)...

Tako sam u svom tom isprobavanju ipak najviše u ovim razmerama pronašla sličnost sa bakinim galetama (jedino što baka nije koristila mixer).

 

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 300ml mleka
  • kora jednog limuna
  • 450gr brašna

Mixerom umutimo jaja , šećer i vanilin šećer. Potom dodajemo i ostale sastojke - brašno, mleko, ulje, narendanu koru limuna i prašak za pecivo.

 

Aparat za galete premažemo sa malo ulja i stavljamo da se zagreje. Kada je aparat zagrejan, izlijemo deo smese kašikom ili kutlačom. Galete se peku par minuta.

 

Srca u šake i pravac na igralište :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Žuti limun kolač sa prelivom od malina

Jedna fina explozija boja i ukusa :)!

 

Jedan pravi osvežavajući kolač, sjajna poslastica za sve sladokusce i ljubitelje kiselkastih slatkiša.

 

Ovakav spoj limuna i malina u kolaču je meni vrlo inspirativan, ukus je nekako nov i zanimljiv,

slatko je, a opet nije samo slatko, već je i prijatno kiselkasto.

 

Padale su mi još neke ideje na pamet što se preliva tiče, ali za sada je ova kombinacija vodeća.

 

Kolač ima punoću i masivan je, a maline mu daju odličan šmek i taman dobro dođu da ne bude previše jednostavan i suv.

 

Moram priznati da lepo i izgleda, a i baš sam poželela jarke boje u svojoj kuhinji :).

 

Možda je ovo idealna poslastica za predstojeći Dan zaljubljenih, zbog te jarke crvene boje koja uvek nekako asocira na ljubav, zbog kombinacije slatkog i kiselog koja ne ostavlja ravnodušnim,

baš kao i Ljubav ;)

 

Potrebni sastojci:

 

*korišćena mera je čaša od kiselog mleka

  • 6 jaja
  • 6 čaša brašna
  • 4 čaše šećera + 2 kašike za preliv
  • 2 čaše ulja
  • sok od 2 limuna
  • rendana kora od 2 limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 štapić vanile
  • 2 kisela mleka
  • 300gr malina
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike mlake vode

Pripremu kolača počinjemo tako što sjedinimo najpre jaja i šećer, mutimo mixerom par minuta, potom dodajemo ulje, kiselo mleko, sok od limuna i rendanu koricu (uvek dobro operem limun pre rendanja),

štapić vanile (koji secnemo po dužini pa strugnemo sadržaj u smesu),

sve to mutimo još jako kratko koliko da se sjedini i onda dodajemo lagano brašno i prašak za pecivo

(vodite računa da ne krene da leti brašno na sve strane, što se dešava ako slučajno zaboravite da smanjite brzinu mixera) :)!

 

Sjedinimo sve sastojke i izlijemo smesu (koja će biti prilično gusta) u papirom obložen okrugli veći pleh, stavljamo kolač u zagrejanu rernu i pečemo oko 40min na 180 stepeni.

Nakon nekih 20tak minuta pečenja, prekrila sam kolač pek papirom da gornja korica ne bi previše potamnela i nastavila sa pečenjem.

 

S vremena na vreme sam bocnula kolač čačkalicom da proverim da li je pečen jer je ipak prilične visine - debljine pa mu treba vremena da se lepo ispeče unutra.

Ako na čačkalici nema testa, to je to, pečeno je :)!

 

Pečeni kolač prekrijemo krpom i ostavimo da se dobro ohladi.

 

Dok se kolač peče, možemo se baviti pripremom preliva koja je zapravo vrlo jednostavna.

U manju šerpicu stavljamo maline, šećer, vanilin šećer i vodu, pustimo da sve to provri,

a onda smanjimo temperaturu i tako se crveni preliv kuva nekih 15-20 minuta uz povremeno mešanje.

Kada je gotov, sklonimo sa ringle i ostavimo da se ohladi.

 

Kada nam se dobro ohladio kolač, a i preliv, možemo da započnemo magiju serviranja ovog divnog kolača, jako lako se seče.

Ja sam ga kao što vidite sekla na trougliće, kao parčiće neke fine torte.

Preko isečenog kolača stavljamo kašiku do dve preliva u zavisnosti od ukusa.

(preliv čuvamo u frižideru i stavljamo ga na kolač tik pre služenja)

 

Uživanje može da počne :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Lukina torta

Moguće je da ćete se prvo zapitati zašto naziv Lukina torta, verujem da takav naziv za neku tortu već uveliko postoji, ali naprosto je ovo bio jedini logičan izbor imena s obzirom da sam ovu tortu prvi put napravila za 5. rođendan mom sestriću, Luki.

 

A i može se pretpostaviti da je ovakva neka kombinacija najviše i namenjena deci

- plazma, čokolada, lešnici, karamele, banane.

Pa to su definitivno namirnice koje klinci prosto obožavaju. Sa tim nema greške.

Zato sam se i odlučila za jednu ovako brzu varijantu, jer klinci baš i ne vole one klasične pečene kore,

filove kuvane na pari i slično, kada malo bolje razmislim, deca ne vole komplikovane stvari, hvala im :)!

 

Potrebni sastojci:

  • 580gr mlevene plazme
  • 250ml soka od narandže
  • 200gr crne čokolade
  • 200gr prah šećera
  • 250gr putera
  • 200gr mlevenih oraha
  • 50gr pečenih mlevenih lešnika
  • 50gr pečenih celih lešnika
  • 1.8kg banana
  • 60gr karamel bombona
  • 2 šlaga sa ukusom slatke pavlake
  • 300ml mleka (za šlag)

Ovde mixer ne koristimo. Zamislite torta bez uključenog mixera :).

Dobro, da ne preterujem sada, uključujemo ga jedino za mućenje šlaga.

 

Sve sastojke mešamo kašikom, a ako je potrebno i rukom da bi se sve sjedinilo.

Odmah počinjemo sa pripremom kore koja je zapravo i fil :), zato je ova torta toliko fenomenalna.

 

Pomešamo 550gr mlevene plazme, sok od narandže, mlevene orahe, mleveni lešnik, šećer u prahu

i rastopljeni puter, sve dobro sjedinimo.

Potom smesu podelimo na dva jednaka dela i u jedan deo sipamo 150gr omekšale čokolade

(ja sam je stavila na 2min u mikrotalasnu i omekšala je prilično, ali nije bila skroz tečna).

Tako da sada imamo svetliji deo fila i tamniji deo fila.

 

Dno kalupa pospemo sa nekih 30gr mlevene plazme kako nam se torta ne bi lepila za podlogu,

potom stavljamo tamniji deo fila i kašikom ravnamo podlogu

(ako je potrebno umačemo je u mlaku vodu da bi lakše rasporedili fil).

 

Kada smo napravili osnovu tj. postavili temelje naše torte prelazimo na banane.

Ono što me ovde naročito oduševljava jeste da stavljamo cele banane, tj. ne seckamo ih kako smo obično navikli kada pravimo tortu sa bananama.

Pre nego što počnemo da ljuštimo banane, najpre otopimo karamel bombone

sa 3 kašike mleka (uz obavezno mešanje i bivanje pored ringle da slučajno ne zagore i ne zalepe se za

dno posude).

Taj karamel preliv nam služi da u njega umočimo oljuštene banane.

Moja zamisao je bila da se dobije taj karamelizovani šmek.

Nakon toga cele banane ređamo u kalup.

 

Kalup koji sam ja koristila je kockastog oblika, nekako imam utisak da bi ovo ređanje banana lakše išlo

kod okruglog kalupa, ali sistem ređanja koji sam primenila je taj da sam prvo poslagala banane uz ivice kalupa, pa tako redom do središnjeg dela (videćete sami da neke banane morate malo secnuti kako bi uglavili u prazan prostor). Zapravo, nije ovo ništa komplikovano.

 

Kada smo poređali sve banane, preko njih raspoređujemo svetli deo fila od plazme i torta je u principu gotova.

 

Ostalo je finiširanje šlagom i dekoracija po želji.

Ja sam šlag rasporedila po gornjem delu torte, poređala lešnike po stranicama i 50gr topljene čokolade nasumično razlila po šlagu, a onda čačkalicom razmazala tu čokoladu isto po slobodnoj volji,

na trenutak sam se osetila kao da slikam po platnu :).

 

Torta ide u frižider da se lepo stegne i poželjno je da se pravi dan ranije.

 

Sutradan nakon skidanja kalupa se može naknadno šlagom ukrasiti sa strane,

mada ja to ovoga puta nisam učinila, jer je trebalo transportovati tortu, a zgodnije je svakako u kalupu.

Stranice su skidane radi fotkanja, pa posle vraćene, no, mali savet, ne pokušavajte jer je

pomalo nemoguća misija vratiti kalup onako kako je bio postavljen :)!

 

Jedna brza (baš brza) njami njami torta koju će deca prosto obožavati... a i ostali ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0