Ukusne zemičke

Ne znam da li pri gledanju fotografije svi opažate odmah ono što i meni prvo zapada za oko, ali ja vidim smajlija na licu prvog hlebčića na tacni :). Lepo mi se hleb osmehuje.

 

S obzirom da smo utvrdili da se i sam hleb sebi dopada, jasno je da se radi o jednom receptu koji će vas potpuno osvojiti. Ovo je definitivno hleb koji najčešće pravim i to baš u formi zemički.

 

Više puta sam pominjala kako su najbolje stvari zapravo i najjednostavnije, a evo još jednog dokaza.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr brašna
  • 280ml mleka
  • 70ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 suvi kvasac
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Sipamo suvi kvasac u mlako mleko, dodamo kašičicu brašna i šećera.

Ostavimo poklopljen sud 15 minuta da kisne.

 

Pomešamo ostale sastojke i dodajemo narasli kvasac. Rukama zamesimo testo tako da se ne lepi za podlogu.

 

Ostaviti hleb nekih 30 minuta na toplom mestu.

 

Nakon toga odvajamo komadiće testa i pravimo zemičke tj hlebiće.

 

Premažemo hlebiće sa malo ulja i pečemo ih na 200 stepeni oko 20 minuta.

 

Idealni su u svakom smislu... i sa kajmakom i sirom i sa džemom.

 

Nemam zamerku :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Mamine kiflice

Kod ovih maminih kiflica mi se najviše dopada to što narastaju neverovatnom brzinom, što su lagane iako izgledaju po veličini onako malo poveće, brzo se ispeku i mnooooogo su ukusne.

 

Omiljene kiflice :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1kg belog brašna (+ za obradu testa)
  • 40gr kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2kašičice soli
  • 200ml mleka
  • 200ml ulja
  • 400ml jogurta
  • 3 žumanca
  • 1 belance
  • 1 celo jaje
  • sir 300gr
  • 80gr putera
  • 1 kašičica šećera
  • susam za posipanje po želji

Stavljamo najpre kocku kvasca u mlako mleko, dodajemo kašičicu brašna i kašičicu šećera.

Ostavimo da kisne 15 minuta.

 

U vanglicu sipamo deo brašna, prašak za pecivo, so, žumanca, jogurt, ulje i polako dodajemo nadošli kvasac.

 

Umesimo testo i ostavimo da narasta oko 60 min. na toplom.

 

Kada se testo udvostručilo, premesimo ga i podelimo na 4 dela.

 

Svaki deo razvlačimo oklagijom i delimo na trougliće (veličina kiflica i broj trouglića zavisi od vas i vašeg ukusa, jeste li ljubitelj manjih kiflica ili pak nešto većih).

 

Fil napravimo od sira i belanca (ako je potrebno posoliti dodatno).

Stavljamo na svaki trouglić po malo napravljenog fila i rolamo kiflice.

Urolane kiflice ostavimo jos nekih 15 minuta da dodatno narastu.

 

Svaku kiflicu premazujemo sa umućenim jajetom (možemo posuti susamom - kao što vidite na donjoj fotografiji) i na svaku stavljamo kockicu putera.

 

Pečemo ih na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

 

Ne postoji osoba koja ih je probala, a da joj se nisu dopale,

naprosto se same vole ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Hleb sa semenkama

Jedan zdrav i interesantan beskvasni, integralni hleb koji se uopšte ne mesi.

Ovaj hleb je zapravo sačinjen od kašike.

 

Možda to gubi na draži kada je sama priprema hleba u pitanju, nema onog druženja sa testom, pa provere da li testo diše ili ne, kakve je gustine, ali verujte, ukus je jako dobar :).

 

Pogodan je i za ljude koji su na hrono ishrani, pa ga mogu jesti za doručak.

 

Potrebni sastojci:

  • 100gr susama
  • 100gr suncokreta
  • 100gr golice
  • 100gr lanenog semena
  • 100gr speltinog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašiku psilijuma
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 300ml vode

Pripremu hleba započinjemo tako što sameljemo sve pobrojane semenke.

U brašno koje smo dobili od semenki, dodajemo sve ostale sastojke i umešamo sve kašikom.

 

Testo se izlije u silikonski kalup za hleb. Prekrijemo ga alu folijom i pečemo na 200 stepeni oko 45 minuta.

 

Potom skidamo foliju i pečemo još 15 do 20 minuta.

Proverimo čačkalicom da li je pečen hleb (ako na njoj ne ostaje testa, hleb je pečen).

 

Pečeni hleb prekrijemo krpom i ostavimo da se ohladi.

Kada se hleb ohladi, izvlačimo ga iz kalupa i sečemo pre same upotrebe.

 

Umesto psilijuma se mogu staviti ovsene mekinje. Mada su prednosti psilijuma velike, izuzetno je zdrav za pravilno varenje.

 

I umesto speltinog brašna, možese koristiti i ražano.

 

Odlično ide uz puter od suncokret (recept za puter takođe možete naći na blogu).

Hleb može stajati u kesi i nekoliko dana.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Hrono integralni štapići

Nakon nekog vremena istraživanja i isprobavanja hrono recepeta, uočila sam da gotovo svi oni imaju nešto zajedničko, a to je da se jako lako i brzo pravi većina stvari, što je svakako prednost kada nemate dovoljno vremena koje ćete odvojiti za boravak u kuhinji.

 

A i pre svega, zdravo je.

 

Brz, zdrav i ukusan doručak, šta više da poželite :)

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr speltinog brašna
  • 250ml mlake vode
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica soli
  • na vrh kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike maslinovog ulja

Zamesiti testo od pobrojanih sastojaka, najpre kašikom, potom dodatno rukama pa ga ostavimo da odstoji 15min.

Nakon tog vremena uzimamo male komadiće testa i pravimo štapiće,

premazujemo ih maslinovim uljem, pa ih pečemo na 220C oko 10-15min.

 

Odlično idu uz kiselo mleko, puter od suncokreta ili humus.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Hrono integralna pica

Verovatno je većina onih koji su na hrono ishrani već isprobala neki sličan recept za picu.

 

Najveća lepota tog načina ishrane jeste u tome što zapravo možete jesti dosta namirnica samo ako ih pravilno kombinujete u tačno određeno vreme.

 

Ovo je neka moja mera koju koristim, a posebno volim tu kombinaciju jaja i mocarele.

Svakako, ko ne voli, može izostaviti jaje iz recepta.

 

Potrebni sastojci:

  • 100gr speltinog brašna
  • 100gr ražanog brašna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 120ml vode
  • 1/2 kesice praška za peciva
  • 1 jaje
  • 150gr šunke
  • paradajz pelat bez šećera (količina po želji)
  • 125gr mocarele
  • origano

Kašikom umešamo brašno, so, mlaku vodu, ulje, prašak za pecivo. Kada su se sastojci povezali, prebacujemo testo na radnu površinu i dodatno ga malo izradimo rukama, a potom razvučemo oklagijom.

 

Na razvučeno testo stavimo paradajz pelat, rendanu ili seckanu šunku, mocarelu i jedno umućeno jaje.

 

S obzirom da se mešaju mlečni proizvodi i jaja, ovo spada u složeno hrono jelo, tako da ko je u restrikciji neka izbaci jedno od ta dva sastojka.

 

Pica se peče oko 15 minuta na 200 stepeni.

 

Meni je ova integralna pica jako ukusna, ništa manje od pice sa klasičnim podlogama od belog brašna.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0