Pita sa sirom

Recept je vrlo sličan heljdopiti sa sirom koju možete naći na blogu, osim što sam ovde kajmak zamenila pavlakom i smanjila sam količinu putera jer kore za gibanicu (koje nisu heljdine), manje upijaju masnoću.

 

Možda bi ovu pitu trebalo nazvati cepkana pita baš zbog tehnike pakovanja kora tj. njihovog cepkanja.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr kora za pite i gibanice
  • 500gr sitnog sira
  • 150ml ulja
  • 250ml jogurta
  • 4 jaja
  • 100ml vode
  • 30gr putera
  • 5gr soli
  • 1 kisela pavlaka

Umutimo 4 jaja, so , sir, jogurt, 120 ml ulja, 50 ml vode, pavlaku.

 

Odvajamo dve kore i stavljamo ih u pleh jednu na drugu, pouljimo sa vrlo malo ulja, pa prebacimo još dve kore unakrsno preko i još malo pouljimo.

 

Sipamo oko 3 veće kutlace fila.

 

I počinje cepkanje :) - iscepkamo 3 kore i tako iscepkane poređamo preko fila.

Ponovo stavljamo fil preko iscepkanih kora i tako redom dok ne utrošimo sav materijal.

 

Na poslednji deo stavljamo fil i prekrivamo pitu sa dve kore, tj dobro je ušuškamo.

 

Pomešamo 50 ml vode i 30 ml ulja, to nam je preliv koji ide preko spakovane pite.

 

Nožem izbockamo pitu na više mesta.

 

Peče se oko 35 min na 200 stepeni.

Kada je pita skoro gotova, stavljamo preko nje 30 gr putera u listićima i vraćamo u rernu još par minuta.

 

Ja uvek okrenem pečenu pitu, tako da donja podloga dođe gore.

Prekrila sam je prvo ubrusima, da još malo upiju višak masnoće.

 

Kada se malo prohladi, sečemo je (lako se seče) i uživanje počinje :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Kifla hleb

Kao što i sam naziv recepta govori, ovo je jedan lep i mirisan kifla hleb.

 

Nazvala sam ga tako jer ima tu formu hleba, seče se na kriške, a opet po mekoći neodoljivo podseća na prave kifle.

Podjednako je mekan i sutradan (čuvam ga uvijenog u providnoj foliji).Ima nešto čudnovato u ovom hlebu,

ne može da se ubajati tako lako ;).

 

Ovo je idealan recept kada se zaželite pravog domaćeg hleba.

 

Potrebni sastojci:

  • 100ml mleka
  • 200ml vode
  • 30gr kvasca
  • 15gr šećera
  • 15gr soli
  • 75ml ulja
  • 600gr brašna

Pomešamo vodu i mleko, malo ih umlačimo i odmah potom sipamo u posudu za mešnju, u to dodajemo izdrobljeni kvasac i šećer.

Ovoga puta ne čekamo da kvasac narasta, već kašikom mešamo kako bi se kvasac otopio.

 

Zatim dodajemo oko 300 -400 gr brašna, nastavljamo da mešamo kašikom.

 

Na red dolazi so i ulje koje se postepeno uliva u smesu (ostavimo jednu do dve kašike ulja na strani).

 

Kada smo pomešali sve sastojke, dodajemo preostalu količinu brašna i mešnju nastavljamo rukama.

 

Kada smo dobili kompaktno testo i oblikovali lopticu, od preostale količine ulja premazujemo dno posude, zatim samo testo sa svih strana.

Prekrivamo testo krpom i ostavljamo na toplom da nadođe nekih sat vremena.

 

Nadošlo testo možemo da podelimo na dve loptice (dobijamo dve manje vekne) ili to može biti jedna veća vekna.

Premesimo nadošlo testo sa još malo brašna i ponovno dobijenu lopticu premažemo sa još malo ulja.

 

Oklagijom ravučemo testo na oblik pravougaonika i rolamo tj. uvijamo hleb (kao kada pravimo štrudlu). Zasečemo hleb odozgo na par mesta i ostavimo da odstoji još nekih 15 do 20 minuta.

 

Ako ste od ove količine napravili jednu veću veknu, onda će se peći oko 30 minuta na 200 stepeni,

a ako se odlučite za manje vekne onda se i vreme pečenja skraćuje.

Korica treba lepo da porumeni.

 

Pečeni hleb prekriti krpom i ostaviti da omekša.

 

Kada se ohladi dobićete prave kriške prilikom sečenja. To me je najviše obradovalo ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Projanica

Još jedan stariji, klasičan recept za moje jelo iz detinjstva.

Ovoga puta je to projanica bez sira.

 

Nema omaške i nema izgovora da ovo ne znamo da napravimo.

 

Volim da kažem da je ovo dečiji doručak :).

 

Gotovo uvek spremam sa sirom, ali trenutno ga nije bilo pri ruci, pa sam se odlučila da ubacim jogurt, više jogurta.

 

Žuti se, sija se, miriše, ukus prepoznatljiv, njam njam je uz dodatnu šolju jogurta ili kiselog mleka.

 

Potrebni sastojci:

  • 125gr belog kukuruznog brašna
  • 125gr žutog kukuruznog brašna
  • 4 jaja
  • 400ml jogurta
  • 100ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo  

Mixerom umutimo jaja, so i ulje pa dodajemo i ostale sastojke, vrlo kratko se muti, koliko da se sve sjedini. Sipamo smesu u pouljenu vatrostalnu tepsiju dimenzija 20x25 cm.

 

Projanica se peče na 200 stepeni oko 30 min.

 

Proveriti čačkalicom da li je pečena (ako na čačkalici nema testa - to je to - pečeno je).

 

NAZAD NA SPISAK

 


Pizza pita

Ovo je samo još jedna varijacija na temu pite koju najčešće pravim gde se kore slažu po sistemu cepkanja.

Razlika je u filu tj. punjenju i dodatku u vidu griza.

 

Ako volite ukus pice, a malo vam je dosadila klasična podloga, evo varijante koja može biti zanimljiva.

Ovo može biti jedan malo jači doručak.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr kora za pitu
  • 180ml ulja
  • 100ml vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 1 kiselo mleko
  • 200gr griza
  • 300gr šunke
  • 300gr kačkavalja
  • 250ml kečapa
  • origano po želji

Najpre napravimo fil od jaja, griza, kiselog mleka, praška za pecivo, 50 ml vode i 150 ml ulja (umutimo mixerom kratko).

Izrendamo posebno kačkavalj i iseckamo ili izrendamo šunku.

 

Pizza pitu sam pravila u okruglom plehu.

Dve kore stavljamo na dno tepsije i malo pouljimo, pa stavimo još dve kore unakrsno, tako da će ivice kora malo viriti iz pleha.

 

Fil podelimo na 3 jednaka dela.

 

Sipamo oko dve i po kutlače fila, preko toga išaramo kečapom i poređamo trećinu šunke i trećinu kačkavalja, pospemo po želji origanom.

 

Iscepkamo tri kore i poređamo preko fila.

Ponovljamo postupak još dva puta.

 

Kada smo završili sa filovanjem i utrošili sav fil, povlačimo ivice donjih kora ka unutra i prekrivamo pitu sa nove dve kore, dobro ušuškamo.

 

Izbockamo pitu nožem na više mesta i napravimo preliv od 50 ml vode i 30 ml ulja kojim zalijemo pitu.

 

Pečemo na 200 stepeni oko 40 minuta.

Pečenu pitu okrećemo tako da donje kore budu na vrhu sada.

Sačekamo da se prohladi pre sečenja kako bi se i sam fil malo stegao.

 

(Meni su ostale tri neiskorišćene kore od celog pakovanja).

 

NAZAD NA SPISAK

 


Pogačice sa jogurtom

Još jedan recept za expresne pogačice koje ne narastaju već se odmah oklagija testo.

 

Hrskave su, ukusne, jednostavne, kratko se i peku tako da očas posla možete imati pun tanjir ove đakonije.

 

Potrebni sastojci:

  • 300gr belog brašna
  • 100gr ražanog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 200ml jogurta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 130gr putera
  • 2 kašike susama (+za posipanje)
  • 1 kašika lanenog semena

Pomešamo kašikom 1 jaje, brašno, 100 gr otopljenog putera, so, sodu bikarbonu, jogurt, susam, laneno seme i potom rukama kratko mesimo testo.

Ovde se ne čeka da testo narasta jer nema kvasca tako da odmah razvlačimo testo oklagijom i vadimo čašom krugove (možemo seći i na kocke ili štapiće).

 

Premazujemo pogačice umućenim jajetom, pospemo sa još malo susama i na svaku pogačicu stavimo po malo putera.

 

Peku se na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0