Kiš loren (Quiche lorraine)

Iiiiiiiiii, jedno klasično jelo francuske kuhinje danas na meniju! :)

 

Spoj testa sa puterom, sira, suvog mesa, pavlake, prilično obećava.

 

Odavno sam želela da napravim ovaj divni kiš, ali nisam imala odgovarajući kalup.

Moglo je to da se peče i u nekoj drugoj tepsiji, ali nekako ne bi to bilo to.

Bez ovih reckastih ivica, tačne debljine testa, ne bi doživljaj bio potpun.

 

S obzirom da je kiš kalup skoro postao stalni član moje kuhinje, vreme je bilo da se to i proslavi. ;)

Na pravi način... uz kiš loren! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200gr brašna
  • 120gr zaleđenog putera
  • 1 žumance
  • 3 jaja
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • 180ml mleka
  • 100gr kačkavalja
  • 200gr suvog mesa (pančete, pečenice)
  • 20gr parmezana
  • 4 kašike hladne vode
  • 1/2 kašičice soli

Testo pripremamo tako što sjedinimo žumance, izrendani zaleđeni puter, 1/3 kašičice soli, hladnu vodu i brašno.

Rukama mesimo dok ne dobijemo čvrsto kompaktno testo (potrebno je 3-4 minuta).

Tako dobijeno testo prekrijemo folijom i ostavimo u frižideru oko 30 minuta.

 

Nakon isteka vremena, prebacujemo testo na brašnom posutu površinu i razvučemo ga oklagijom na oblik kruga.

Primetićete kako je testo prilično čvrsto i malo se teže oklagija, ali to je samo trenutno jer je puter bio zaleđen.

Ako se lepi za oklagiju, dodamo još vrlo malo brašna.

Tako razvučeno testo prebacujemo u naš kalup za kiš (od kako je stigao u moju kuhinju, često se upotrebljava). :)

 

Lagano utisnemo testo u kalup i testom obložimo sve unutarnje stranice kalupa (obožavam taj reckasti izgled spoljne korice).

 

Nakon toga izbockamo viljuškom testo na više mesta kako ne bi narastalo tokom pečenja, a i ako primetite da se tokom pečenja uvećava, bocnite ga i tada.

 

Tako pripremljeno testo ide u rernu i peče se oko 15 minuta na 180 stepeni.

 

Taman imamo vremena da pripremimo ostatak.

 

Iseckamo na kockice suvo meso (ili pančetu ako vam je srcu draža). ;)

Tako iseckano meso stavimo u tiganj da se samo malo proprži, svega 4-5 minuta.

Potom iseckamo kačkavalj na kockice takođe.

 

U posebnoj posudi umutimo jaja, dodajemo pavlaku za kuvanje, mleko i so (vrh kašičice).

 

Nakon 15 minuta pečenja testa, izvlačimo ga iz rerne da malo udahne vazduh ;) i potom preko njega

sipamo proprženo meso, seckani kačkavalj, a zatim prelijemo smesom od jaja, mleka i pavlake.

 

Kada sam sipala smesu, pleh je bio pun do vrha tako da mi je bila potrebna ekstremna preciznost u rukama kako bih vratila kalup u rernu, a da se ništa ne izlije.

Verovatno sam izgledala u momentu kao da ne dišem :)

 

Pre nego što vratimo kiš u rernu, pospemo sve parmezanom i onda nazad na pečenje još nekih 25 minuta

(a može i koji minut kraće).

 

Kao što vidite, za relativno kratko vreme provedeno u kuhinji možete imati vrlo zanimljivo, ukusno jelo na trpezi.

 

Ručak koji se ne odbija! :)

 

NAZAD NA SPISAK