Ružice sa kajmakom i šunkom

Čini mi se kao da smo ponajviše navikli na kiflice ili pogačice, nekako to najčešće možemo videti i kao predjelo na slavskim trpezama.

Možda baš zbog toga mi trenutno pažnju privlače malo drugačiji oblici peciva, kao što su recimo ove ružice.

 

Prvo sam mislila da uradim punjenje kao za mini pice, ali odustala sam, da ne bude sve sličnog ukusa i uopšte nisam pogrešila što sam ovde stavila "samo" kajmak i šunku.

Ko ne voli šunku, može je izostaviti i biće podjednako ukusne.

 

Kada sam prvi put videla ove ružice zanimalo me kakav je to sistem kojim se oblikuju, ima ih više različitih, neko pravi loptice od testa pa ih razvlači oklagijom, neko menja broj krugova koji ulaze u sastav ružica, ali meni je nekako baš ovakva izrada bila odgovarajuća.

 

Potrebni sastojci:

  • 1kg brašna tip 400 meko
  • 300ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 40gr kvasca
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 150ml ulja
  • 1 jaje
  • 200gr šunke
  • 150gr kajmaka
  • susam za posipanje

Stavimo najpre svež kvasac u mlako mleko, dodamo šećer i kašičicu brašna.

Ostavimo kvasac da nadođe nekih 10 minuta (poklopljeno).

U posudu za mešnju sipamo deo brašna, suvi kvasac, mlaku vodu, so, ulje i lagano dodajemo nadošli kvasac, a potom i ostatak brašna. Utrošila sam tačno 1kg brašna.

Testo dobro umesimo i oblikujemo loptu od njega, prekrijemo krpom i ostavimo da naraste na toplom,

ja sam ga pustila da narasta nekih sat i po vremena, jer sam imala druge stvarčice da završim,

ali svakako možete i posle 45min-60min da počnete izradu ružica.

Testo dodatno naraste i prilikom pečenja i to onako, poprilično.

 

Podelila sam nadošlo testo na dva dela i najpre razvukla oklagijom prvi deo,

čašom (prečnika 10cm) vadila krugove.

Ružice možete sastavljati od 3 ili 4 kruga, ja sam pravila sa 4 kruga, veće su tako i punije,

ali ako želite da budu manje, onda izostavite četvrti kružić.

 

Postupak je sledeći - izdvojite četiri dobijena kruga i oklagijom još malo svaki deo istanjite tako da sada dobije oblik elipse tj. da izgledaju kao malo izduženi krugovi (moji su bili dužine oko 12cm). Na prvi krug stavljamo drugi tako što prekrivamo donju polovinu prvog kruga, potom treći krug prekriva donju polovinu drugog kruga i na kraju četvrti krug prekriva donju polovinu trećeg kruga.

 

Zvuči zapetljano, a zapravo je vrlo jednostavno :) - prikaz postupka imate na fotografijama ispod.

 

Sledi filovanje i uvijanje naših divnih ružica.

Punu kašičicu kajmaka razmažemo uzduž po sredini sada već spojenih krugova i postavljamo 2 ili 3 lista šunke preko.

Od donjeg dela krećemo da umotavamo testo, obuhvatajući svaki deo kruga. Kao da uvijamo kiflicu.

Ovako dobijenu poveću kiflicu ili valjak isečemo na pola i ređamo naše ružice u kalup za mafine - projice.

 

U principu se mogu ređati i na običan pleh, ali tada će se otvarati na nekim mestima, a i biće veće jer neće imati stranice kalupa oko sebe da ih spreče da se povećavaju u širini.

Zato, bolje koristiti kalup.

Kalup sam pre toga premazala sa malo ulja i postavila ružice tako da onaj središnji deo testa

tj. unutrašnjost bude dole, a lepa ružica sa gornje strane.

 

Spakovane ružice premažemo umućenim jajetom i pospemo sa malo susama. Pravac rerna :)!

 

Peku se malo duže nego što sam očekivala, između 35 - 40 minuta na 200 stepeni.

Lako se vade iz kalupa, izgledaju zaista jako lepo, a ukusne suuuuu, mmmmmm :)!

Kajmak se naravno istopi, ali uđe u sve pore testa i dobije se fenomenalan ukus.

Punjenje možete i menjati, po ukusu.

 

Divno mekano i zanimljivo pecivo! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Paketići sa sirom i kajmakom

Ponovo mi je namera bila da napravim neko pecivo koje neće biti oblika kiflice.

 

Nije da ne volim kiflice i nije da ih moje okruženje ne voli, baš naprotiv,

ali mi je beskrajno zanimljivo da se igram sa testom i pravim različite oblike od njega.

 

Tako su nastali i ovi simpatični paketići.

Nisam ni htela da budu skroz precizni i jednaki pa sam ih tako nekako proizvoljno uvijala i pakovala.

Ovo testo je dovoljno gipko da možete fino raditi sa njim, baš kako želite.

 

Potrebni sastojci:

  • 1kg brašna tip 400 meko
  • 40gr kvasca
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 140ml ulja
  • 300ml jogurta
  • 200ml vode
  • 2 jaja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 belance
  • 150gr sira
  • 3 kašike kajmaka
  • 60gr zaleđenog putera

Kao što već i znate, bilo koje pecivo da pravim, uvek naravno počinjem od kvasca.

Taman dok on stoji 10-tak min, prikupim ostale sastojke i sipam u vanglicu.

Tako sam i ovde stavila kocku izdrobljenog kvasca u mlaku vodu, dodala šećer i kašičicu brašna, poklopila.

 

U drugu veću posudu sam stavila 1 jaje, so, suvi kvasac, jogurt, ulje, polovinu količine brašna i polako počela da dodajem nadošli kvasac.

Ubacila ruke u smesu i započela svoj omiljeni deo, mešnju testa, dodavajući preostalu količinu brašna.

Bitno je da testo dobro umesimo, da bude kompaktno i meko, ali da se ne lepi za prste.

Pokrijemo dobijenu loptu krpom i ostavimo na toplom sat vremena da "odmori".

Uvek mi je bilo slatko da čujem taj izraz da testo odmara :).

 

Kada je testo odmorilo ;) i nadošlo, prebacujemo ga na radnu povšinu i premesimo lagano.

Podelimo testo na dva jednaka dela i prvi deo razvučemo oklagijom.

 

Nožem isečemo testo na kocke ili pravougaonike, moji su više bili praougaonog oblika, dužine oko 10cm , širine oko 7cm. Mada je posle sve to išlo više odokativno.

 

Fil pravimo od sira, belanca i kajmaka.

Koristila sam sitan sir koji inače koristim za pitu, a kajmak je bio dovoljno slan pa nije bilo potrebe da dodatno solim smesu.

 

Na svako parčence stavljamo pola kašičice fila i dijagonalno preklapamo ivice testa, dve,

pa još dve (kao pismo).

Druge dve ivice testa koje smo preklopili dodatno zavrtimo i proizvoljno uvijemo, upakujemo u testo,

da ne bi fil curio tokom pečenja i da se ne bi otavarli paketići.

Vrlo je proizvoljno oblikovanje ovih paketića, svaki ispadne različito, a u tome je i njihova lepota.

 

Možete preskočiti ovo uvrtanje testa i samo preklopiti dijagonalno sve stranice, kao pismo,

onda ćete dobiti izgled korpica jer će prilikom pečenja "pismo" da se malo otvori,

ali i takvi čamčići - korpice mogu biti podjednako zanimljivi.

Eto još jedne ideje za neki naredni put :).

 

Upakovane paketiće premazujemo sa umućenim jajetom i pospemo ih sa 30gr zaleđenog rendanog putera (30gr putera po turi).

 

Peku se između 20-25 minuta na 200 stepeni.

Meni je prva tura bila pečena za 20 minuta, a druga za 25 minuta jer su verovatno paketići bili veći.

 

Jogurt u samom testu i rendani puter preko testa daju jednu dobitnu kombinaciju! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Hrono pogačice

Polako mi polazi za rukom da što češće infiltriram integralno pecivo u svoje okruženje! :)

Taman da imam društvo! ;)

 

Volim da pravim različita peciva, bilo od belog brašna, bilo od raznovrsnih integralnih, ali nekako su meni bliže ove "obojene" đakonije.

I ne, nisu samo lego gospoda sa fotografije podelila sa mnom ove sjajne meke pogačice, bilo nas je više :).

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr speltinog brašna
  • 100gr ražanog brašna
  • 250gr mladog sira
  • 180ml kiselog mleka
  • 2 jaja
  • 1 belance
  • 1 puna kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 100ml mlake vode
  • 2 kašike susama + za posipanje
  • 50gr putera

Ove divne pogačice se pripremaju vrlo jednostavno i brzo.

Kao i ostale hrono "stvari" - nema narastanja, nema kvasca, nema previše utrošenog vremena.

 

Pomešamo 1 jaje, so, prašak za pecivo, susam, kiselo mleko,

sir koji smo izmrvili pre toga (bio je potpuno neslan), rastopljeni puter, belance.

Dodajemo brašno i postepeno mlaku vodu.

Kašikom mešamo sve sastojke, a kada vidimo da se sve lepo sjedinilo i da smo utrošili gotovo celu količinu brašna, prelazimo na kratko mešenje rukama.

Vrlo malo obradimo testo na radnoj površini i odmah ga rastanjimo (debljina oko1-2cm).

 

Vadimo kalupom krugove (ili čašom) i ređamo direktno u pleh.

Pogačice premazujemo sa mešavinom umućenog jajeta + 2 kašike mlake vode.

Posipamo susamom i šaljemo u zagrejanu rernu na pečenje.

Peku se između 25-30 minuta na 200 stepeni.

 

Iiiiiiiiii...  to je sve :)!

 

Kao što vidite brzo, jednostavno, zdravo, hrono (složeno hrono jelo jer se mešaju jaja sa mlečnim prozvodima) i ono što je takođe važno - ukusno. :)

 

Ove pogačice odlično idu uz humus (na tanjiru je pikant humus - njami je).

 

NAZAD NA SPISAK

 


Cvetić hlebić

Miris svežeg hleba me uvek posebno obraduje. Nekako je kod nas u narodu i zastupljen taj kult hleba.

Samo da ga ima. Rekla bih da to datira od davnina pa i od reči molitvenih: "hleb naš nasušni daj nam danas".

 

U jednom periodu svog života, kada sam osvestila koliko gladnih ljudi postoji na ovom svetu, počela sam znatno više da poštujem hranu i hleb koji zapravo često tako olako i nesvesno bacamo jer ga imamo u izobilju. Od tada više nikada nisam bacila ni koricu.

Uvek utrošim hleb ili pak nahranim ptice. Lično ga retko kada konzumiram, ali ga vrlo rado pripremam.

I bele i integralne :).

 

Ovaj hleb je posebno mirisan zbog putera, vazdušast je i mek, a i lako se pravi.

 

Potrebni sastojci:

  • 550gr brašna tip 400 meko
  • 280ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 puna kašičica soli
  • 2 jaja
  • 90 gr putera

Najpre umlačimo mleko, sklanjamo sa ringle i u to dodajemo šećer i kvasac, promešamo i pustimo svega par minuta da kvasac počne da "radi".

U posudu za mešnju stavljamo 1 jaje, so, 70gr otopljenog putera, potom dodajemo

mleko sa kvascem i sve kašikom (bolje dobrom starom varjačom) :) lagano mešamo.

 

Kada su se sastojci sjedinili dodajemo brašno, ali postepeno.

Tu sam baš bila strpljiva i dodavala malo po malo brašna.

I dalje mešamo i sjedinjujemo sastojke.

Kada utrošimo celu količinu brašna i vidimo da su se sastojci povezali, tada uključujemo

naše magične ruke ;) i blago doradimo testo samo koliko je potrebno da dobijemo oblik lopte

(ne mesimo ga previše).

 

Testo treba da je meko i pomalo lepljivo.

 

Potom posudu prekrijemo providnom folijom i ostavimo 1.30h da narasta.

 

Nadošlo testo prebacujemo na brašnom posutu površinu i opet izostavljamo jaču mešnju testa.

Samo ga blago oblikujemo u valjak.

Dobijeni valjak sam sekla nožem na parčiće.

Svako parče testa oblikujemo (opet lagano) u zemičku i stavljamo u puterom premazan pleh.

Ja sam ih poređala u cvet.

 

Tako dobijene zemičke pokrijemo providnom folijom i ostavimo još 30min da narastu dodatno.

Narasle zemičke premazujemo sa umućenim jajetom i stavljamo u zagrejanu rernu.

Pečemo ih oko 25min na 200 stepeni.

Zemičke će se spojiti i dobiće lepu zlatno - žutu boju.

Pekla sam ih u vatrostalnoj posudi i baš su dobro ispale zbog toga, nekako nisu odozdo mnogo potamnele kao što se dešava kada koristim druge plehove.

 

Pečene vruće zemičke premažemo sa malo preostalog putera i prekrijemo krpom.

Ostavimo da se prohlade.

Od ove količine sam dobila 9 hlebića, mislim da su bili težine oko 100gr.

U cvetu ih ima 7, tako da sam posle ispekla i preostale dve.

 

I eto... Jedan pravi pravcati domaći cvetić hlebić! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Zlatne krunice

Pripremanje peciva može biti jako zabavno. U mojoj kuhinji je uvek tako. :)

Sve češće postaje mesto na kojem najlakše ispoljim svoju kreativnost. I prija. Baš.

Vrati me u onaj fenomenalan osećaj koji deca imaju prilikom igranja.

A iz tog stanja prirodnosti i opuštenosti nastaju sjajne kreacije i nove ideje.

 

Ove krunice sam nazvala zlatne zbog korišćenja kukuruznog brašna prilikom njihove pripreme.

I super je ta mešavina brašna ispala na kraju.

Ne dominira previše ni jedno ni drugo.

 

Potrebni sastojci:

  • 200gr kukuruznog brašna
  • 430gr belog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 50ml ulja
  • 210ml mleka
  • 2 jaja
  • 100gr sira
  • 3 kašike pavlake
  • susam za posipanje

Pomešamo 1 jaje, so, ulje, mleko, 2 kašike pavlake, prašak za pecivo, kukuruzno brašno.

Kašikom sjedinimo sastojke pa postepeno dodajemo belo brašno.

 

Sastojci se jako brzo povežu i već u narednom trenutku možemo preći na doradu testa rukama.

 

Umešeno testo odmah prebacujemo na brašnom posutu radnu površinu i razvučemo ga oklagijom.

Većom čašom pravimo krugove i potom svaki dobijeni krug dodatno istanjimo oklagijom kako bi dobili nešto slično ovalnom obliku.

Na polovinu testa stavljamo smesu od sira i 1 kašike pavlake.

Sir koji sam uzela je bio dovoljno slan tako da nije bilo potrebe da dodatno solim.

 

Drugu polovinu testa (na kojoj nema fila) nožem zarežemo 4 ili 5 puta (slike ispod).

 

Potom urolamo kiflicu od dela gde je namazan fil ka isečenom delu i dobijenu kiflicu uvijamo u oblik puža.

 

Tako od kiflice preko pužića dolazimo do zlatnih krunica! :)

 

Iako u momentu kada smo urolali kiflicu ne izgleda baš da ćemo kao finalni rezultat imati krunice, tokom narastanja tj. pečenja će se to promeniti.

Kao što vidite, ovde nema čekanja da testo naraste, već se sve odmah završava, očas posla.

 

Svaku krunicu pre pečenja premažemo sa umućenim jajetom i posipamo je susamom.

Krunice sam ređala u kalup za mafine kako bi im se održao oblik.

Peku se oko 20 min. na 200 stepeni.

 

Iiiii... ispale su baš onako kako sam želela.

 

Prave zlatne krunice! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0