Pleteni kinder trouglići

Ukusno, dekorativno, a još i kinder! :)

Mislim da ne može bolje. ;)

 

Baš sam želela da napravim neko pecivo koje u sebi sadrži kinder čokoladu, a još kada sam došla na ideju da to ne budu standardne buhtle ili kiflice, znala sam da će rezultat biti sjajan.

 

Tako i bi. :)

 

I uopšte nije komplikovano ovako nešto napraviti i isplesti, zapravo, vrlo je zabavno.

 

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2 vanilin šećera
  • 1 kašika šećera + 1 kašičica
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 40gr svežeg kvasca
  • 520ml mleka
  • so na vrh kašičice
  • 120gr putera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašika ulja
  • 1kg brašna tip 400 meko
  • prah šećer za posipanje
  • 200gr kinder čokoladica

U 250ml mlakog mleka stavljamo 1 kašičicu šećera, suvi kvasac i svež izdrobljeni kvasac.

Promešamo kašikom i ostavimo par minuta da kvasac počne da narasta.

 

U posudu gde ćemo mesiti stavljamo 1 jaje, so, šećer, vanilin šećer, 100gr otopljenog putera, limunov sok, nadošli kvasac i još 250ml mleka koje smo takođe malo umlačili.

Potom sipamo deo od ukupne količine brašna, mešamo sve kašikom i nastavljamo da dodajemo ostatak brašna.

Masa će se lepo povezati i još malo testo doradimo rukama.

 

Kada smo dobili fino oblikovanu loptu od testa, premazujemo je uljem i ostavljamo u vanglici.

 

Testo tako premazano prekrijemo providnom folijom, tako što foliju stavljamo tik na samo testo.

Ostavimo na toplom da nadođe nekih 35-40minuta.

Mislim da se testo za to vreme utrostručilo! :)

Ili je radijator na kojem je stajala vanglica bio baš topao ili je ovo testo samo po sebi fenomenalno.

A možda i jedno i drugo. :)

 

Prebacila sam nadošlo testo na brašnom posutu površinu i samo ga lagano premesila,

bukvalno 2-3 puta okrenula.

 

Od cele količine testa sam odvajala loptice težine 50gr i tako dobila 34 loptice koje sam kasnije pretvorila u ove pletene trougliće.

 

Svaku lopticu malo rukama rastanjimo pa još dodatno oklagijom kako bi dobili oblik kao dole na fotografiji.

 

Zatim zasečemo nožem gornji desni deo praveći 4 reza.

I još 4 reza napravimo na donjem levom delu testa (vidi se na fotografiji).

U početku sam mislila da ću se zapetljati sa ovim, ali nakon 2-3 ispletena trouglića, ovo postaje rutina.

I deluje jako umirujuće ;).

 

Polovinu kinder štanglice stavljamo na gornji levi deo testa i potom preklopimo taj deo testom koje nije izrezano.

Onda kreće čarolija pletenja :).

Na fotografiji imate prikaz kako počinjemo sa pletenjem, a kako smo počeli tako samo i nastavimo do kraja dok ne upotrebimo sve trakice.

 

Ušuškamo naš trouglić i to je čitava filozofija.

 

Trougliće ređamo u pleh i pustimo da odstoje nekih 10-tak minuta, a potom ih premažemo mešavinom od 20gr rastopljenog putera, 20ml mleka i žumanca.

 

Peku se nekih 25min na 200 stepeni.

 

Kada ih izvučemo iz rerne, pokrijemo ih malo krpom dok se ne prohlade i potom serviramo sa prah šećerom.

 

Dopalo mi se jako što se kinder čokolada nije skroz rastopila, a dala je zaista poseban ukus ovom divnom pecivu.

 

Nekako sam baš ponosna na ove svoje pletene kinder trougliće! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Valentine smoothie

Ovaj smoothie sam odlučila da nazovem Valentine smoothie zbog sutrašnjeg dana kada mnogi znatno više obraćaju pažnju na sve što se oblači u Ljubav.

A i sastojci koje smoothie sadrži jesu višnje i grčki jogurt, tu je i prefinjeni ukus rogača...

ma nekako je sve to u znaku Ljubavi, zar ne? ;)

 

Ja svakako nastojim da osvešćivanje, darivanje i primanje Ljubavi ne bude samo tog jednog dana u godini,

ali mi je divno što postoji bar jedan broj u kalendaru koji je posebno posvećen Ljubavi.

Možda 14. februara Ljubav slavi svoj rođendan! :)

I sve nas poziva na party! :)

 

Ne bih se protivila tome, iako neretko čujem kako je sve to kliše.

Volim da proslavljam rođendane, pa tako i ovaj, rođendan Ljubavi.

 

Neka je svaki dan Ljubav i mi u njoj... :)

 

Potrebni sastojci:

  • 250ml bademovog mleka
  • 150gr grčkog jogurta sa jagodama
  • 2 kašičice rogača
  • 1 kašika surutke u prahu
  • 40gr smrznutih višanja
  • 1 banana

*Bademovo mleko - uveče potopimo čašu badema, ujutru prospemo vodu, bademi idu u blender sa 4 čaše sveže vode, sve se 2-3 minuta izblendira i potom procedi;

 

Sve sastojke ubacimo u blender, prepustimo našem glavnom pomoćniku da lepo smućka napitak i

u sledećem trenutku uživamo u ovom divnom, osvežavajućem napitku koji neodoljivo podseća na Ljubav.

 

Happy Valentines Day! :)

Slavite Ljubav svakoga dana!

 

NAZAD NA SPISAK

 


Zaljubljene višnja bombice

Ma samo neka je ljubavi oko nas i neka je ima što više. Sve ljubavi su poželjne.

I roditeljska i partnerska i prijateljska i...

Nekako sve znatno lakše ide u životu kada smo okruženi ljubavlju i njenim manifestacijama.

Naravno to jeste uzročno - posledični sistem. Ako smo spremni da dajemo sebe, vratiće se, višestruko. Uvek. Možda na nekoj drugoj strani.

Ako pak samo tražimo misleći da nam pripada bez da darujemo, teško da ćemo okusiti ljubav.

No, cilj ljubavi ne treba biti nagrada tj. želja da davanjem mi dobijemo, već je sam cilj upravo davanje,

kao i sva lepota u tome.

 

Eto, baš tako iz ljubavi ja volim da svojim bližnjima pripremam razne poslastice, jer hrana i jeste ljubav,

a i život.

Tako su nastale i ove divne zaljubljene višnja bombice, aposlutno neodoljive! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200gr suvih šljiva
  • 50gr svežih urmi
  • 1 banana
  • 35gr kakao praha
  • 25gr rogača
  • 2 kašike burbona
  • 120gr mlevenih oraha
  • smrznute višnje (27 komada)

Suvi šljive i urme iseckamo sitno, što sitnije.

Tome dodamo kakao prah, rogač, pasiranu bananu, 1 kašiku burbona i 100gr mlevenih oraha.

Najbolje je rukom raditi smesu kako bi se sve sjedinilo.

Smesu za ove bombice sam napravila uveče, zapakovala je lepo i ostavila u frižideru da se dodatno stegne. Naravno, ne morate čekati toliko, kuglice se mogu odmah oblikovati ili nakon svega 30min što je smesa odstojala u frižideru.

Uvek praktikujem da bar neko vreme budu na hladnom, lakše se posle oblikuju kuglice.

 

Smrznute višnje sam prelila sa 1 punom kašikom burbona i promešala kako bi sve bile okupane :).

Potom sam ih vratila u zamrzivač gde su stajale sigurno sat vremena. Mnogo je jednostavnije ubacivati u smesu smrznute višnje jer će se daleko lakše oblikovati kuglica.

 

Postupak pravljenja kuglica verujem da već svi znaju, uzimamo deo smese, rastanjimo malo u rukama, ubacimo višnju unutar smese i oblikujemo kuglicu.

Tako oblikovane kuglice uvaljamo u 20gr mlevenih oraha.

Ređamo u korpice iiiii... dobili smo divne višnja bombice u koje ćete se istog trena zaljubiti.

Ja jesam! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Lenja pita

Jedna svima dobro poznata pita, pita naših baka, često je zovem pita ljubimica :).

Jednostavna, može da stoji i po nekoliko dana, a da joj ukus bude zapravo sve bolji i bolji.

 

Postoje varijacije prilikom njene pripreme, pa tako neko ne kuva fil od jabuka, neko dodaje suvo grožđe, orahe, girz.

Ja sam se odlučila za mlevene orahe i puding od vanile.

Odlično je u kombinaciji sa jabukama.

I nekako mi je ukusniji ovako pripremljen fil nego kada se stave presne rendane jabuke.

Stvar ukusa, ali vredi probati više varijanti i onda se opredeliti za omiljenu.

Evo meni omiljene :).

 

Potrebni sastojci:

  • 1.5kg jabuka
  • 250gr šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 250gr masti
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 3 kašike limunovog soka
  • 80ml mleka
  • 100gr mlevenih oraha
  • 2 kašike pudinga od vanile (prah)
  • 540gr brašna
  • šećer u prahu za posipanje

Ovoga puta sam imala ajdared jabuke pa sam se baš nameračila da ih utrošim.

Jabuke najpre oljuštimo, izrendamo i sipamo u neku dublju šerpu. U to dodamo 2 vanilin šećera i 100gr kristal šećera. Stavimo na srednju temperaturu da se malo ukuva.

Nekih 10-tak minuta se smesa krčkala uz povremeno mešanje, pa sam u to dodala mlevene orahe, instant puding od vanile i 1 kašiku limunovog soka. Krčkalo se još nekih 5 minuta.

 

Testo pripremamo tako što sjedinimo jaje, žumance, 150gr šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike limunovog soka, mleko, dodajemo mast, prašak za pecivo i postepeno brašno. Mesimo rukama odmah.

 

Dobijeno testo odmah podelimo na 2 jednaka dela.

Stavljamo papir za pečenje u pleh (ja sam koristila četvrtasti pleh srednje veličine) i preko papira rukama utapkamo i rasporedimo prvi deo testa, dakle nema oklagijanja.

Zatim sam preko tako složene kore stavila još jedan pek papir i rasporedila drugo deo testa,

lakše mi je bilo da mi donja kora posluži kao tačan model za gornju.

Kada tako rasporedimo i drugu koru onda je samo sa papirom sklonimo i odložimo sa strane kako bi stavili fil.

Kao što rekoh, sada preko donje kore ide fil od jabuka koji smo pripremili (ovako sa orasima i pudingom je baš divan).

I završnica u vidu prenošenja kore sa papira. O kako mi je to uvek bio izazov :).

Tu sam malo razmišljala kako da je prebacim jer je testo takve teksture da puca i ne ostaje celovita kora

ako probate da rukama prenesete.

Onda mi je palo na pamet da urolam testo sa sve papirom i tako ga obrnem i odmotam preko fila.

 

Misija uspela :)!

 

Jeste malo kora napukla na dva-tri mesta, ali sam popravila rukama i ništa se to nije primetilo nakon pečenja.

Ovako pripremljena pita ide u rernu na nekih 30 minuta na 190 stepeni. Korica će dobiti zlatkastu boju.

Predlažem da se pita dobro ohladi pre sečenja kako bi parčići bili kompaktni jer je potrebno da se fil stegne.

Ohlađena pita se lako seče.

Ostalo je još da je pospemo prah šećerom i poslužimo.

 

Jako mi se dopada ovakav način pripreme pite, ukusnija je nego kada se stavi margarin.

Nekako nastojim da margarin zaobiđem uvek. Svakako je mast bolja opcija.

 

Takođe je ovde prednost i sam fil koji se po ukusu razlikuje od do sada probanih lenjih pita :).

Ko voli može da ubaci i cimet u fil.

I jedino što preostaje jeste... uživanje :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Nobles torta

Znate onu: "Noblice, noblice, siđite sa police" ? :)

 

Da,da, otkrila sam tajni sastojak ove divne poslastice.

 

Jedna njami, njami, ukusna, baš, nobličasta torta sa dosta fila i krema. Zadovoljstvo u punom obliku.

Fina i prefina, prava nobles poslastica. :)

 

Torta kojoj ne mogu pronaći zamerku... a to se retko dešava ;)

 

Možda naizgled deluje da ide dosta materijala, zapravo ponajviše ide noblica, ali zato i ispadne prilično dosta, pa se i isplati.

 

I verujte... ovakav ukus nema cenu! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1350gr noblica
  • 300gr putera
  • 100gr mleka u prahu
  • 130gr crne čokolade
  • 100gr mlevene plazme
  • 200ml slatke pavlake
  • 200gr šećera u prahu
  • 7 kašika kristal šećera
  • 5 kesica pudinga creme brulee
  • 50gr seckanih lešnika za dekoraciju
  • 2 šlag krema sa ukusom čokolade
  • 1.3L mleka + 300ml za šlag krem

Pripremu ove torte sam započela od pripreme pudinga kako bih tokom njegovog hlađenja mogla da završim ostatak posla.

 

U 200ml hladnog mleka sipamo 5 kesica pudinga i kristal šećer, mešamo žicom dok se puding i šećer ne rastope i ne dobijemo tečnu smesu.

Za to vreme nam se 1L mleka greje na rignli i kada mleko počne da vri, ubacujemo puding, kuvamo 2-3 minuta.

Vrlo brzo će se puding zgusnuti s obzirom da je količina mleka znatno manja u odnosu na količinu prah pudinga. Upravo nam je to i potrebno, da smesa bude gusta. Nema bojazni da je ovo jedna od onih torti gde se filovi razlivaju i beže na sve strane :).

 

Posudu prekrijemo providnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavimo da se dobro ohladi.

 

Za to vreme sameljemo 500gr noblica i pomešamo sa 100gr rastopljenog putera i 50ml mleka - to će nam biti osnova torte, tj. donja kora.

Smesu odmah sipamo u kalup za tortu i rasporedimo ravnomerno.

Ja sam i ovoga puta koristila svoj dobri stari kockasti kalup, a verujem da bi podjednako dobro torta izgledala da se koristi okrugli kalup :).

Kalup stavljamo u frižider i vrlo brzo će se kora potpuno stegnuti.

 

Puding koji sam pripremila se brže ohladio jer je stajao na terasi (imala sam sreću da konačno zima bude zima:) ).

 

Potom u posebnoj posudi umutimo slatku pavlaku. A u trećoj posudi sjedinimo puter i šećeš u prahu (mikserom).

Sada lagano u ohlađeni puding dodajemo smesu od putera i šećera, kao i slatku pavlaku i sve dobro sjedinimo.

 

Kada smo dobili pozamašnu količinu našeg fila, delimo ga na tri jednaka dela.

U prvi deo dodajemo mleko u prahu i to je naš prvi (beli) fil.

U drugi deo dodajemo 100gr otopljene crne čokolade (koju smo topili ili u mikrotalasnoj ili na ringli-kada otapamo na ringli, dodamo 2 kašike mleka). To je naš drugi (tamni) fil.

U treći deo dodajemo mlevenu plazmu i to je naš treći fil.

 

Redosled filovanja torte je sledeći: Preko pripremljene kore raspoređujemo prvi beli fil.

Na beli fil ređamo cele noblice koje smo prethodno umakali u hladno mleko (oko 50ml).

Potom preko noblica raspoređujemo ravnomerno drugi tamni (čoko) fil, pa preko njega još jedan red noblica.

Završni fil je fil sa mlevenom plazmom.

 

Tako pripremljenu tortu sam stavila u frižider da se dobro stegne, par sati.

 

Iiiiiii ostalo nam je još finiširanje sa šlag kremom i dekoracijom po želji.

Odlučila sam se za šlag krem sa ukusom čokolade i bila je to dobra odluka. :)

 

Šlag krem sam stavila samo odozgo preko torte, ali ne i preko stranica, jer nisam želela da sakrijem taj WOW efekat kada se torta izvadi iz kalupa. :)

Lepo je videti sve te naslagane redove noblica i različitih filova.

 

Za dekoraciju sam upotrebila još 50gr seckanih lešnika i 30gr topljene čokolade, a svakako možete dati mašti na volju i ukrasiti po želji.

 

Ova torta je prilično masivna.

Mislim da je bila teška negde oko 4kg, a ukus je pun i malo jači, pa se ne može previše parčića pojesti,

što je super kada vam dolazi dosta gostiju. ;)

 

Ovo je još jedna torta koja je bila namenjena mojim malim sestrićima i svakako mi je najveća radost kada mi oni upute pohvalu - "Tetka jel' može još?" :)

 

NAZAD NA SPISAK